Braća Kljajić nabavili oružje za likvidaciju Litvanca

Goran Obradović
Braća Kljajić nabavili oružje za likvidaciju Litvanca

Huijbrigen - Braća Nihad (39) i Ismar (31) Kaljić, koji su početkom sedmice uhapšeni u Zenici i Gradišci, dovode se u vezu sa likvidacijom litvanskog kriminalca Gintasa Macionisa u holandskom gradu Huijbrigen.

Njih dvojicu su u ponedjeljak uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) na osnovu molbe pravosudnih institucija Holandije. Poslije saslušanja u Tužilaštvu BiH oni su pušteni da se brane sa slobode.

Braća Kaljić osumnjičena su da su u BiH nabavili, a zatim u Holandiju donijeli oružje kojim je 2014. godine ubijen Macionis. Ovaj Litvanac likvidiran je kako bi bila uklonjena konkurencija za prodaju droge u ovom dijelu Holandije.

Prema pisanju holandskih medija, Macionis je još 2000. godine došao u Holandiju i potom se oženio i dobio kćerku. On i supruga su držali nekoliko solarijuma, gdje je legalno zarađivao, a sumnja se da je preko tih kozmetičkih salona prao novac zarađen od prodaje droge.

Policija ga je sumnjičila da je uzgajao marihuanu, a imao je i brojne veze sa kriminalcima širom Holandije, na osnovu čega je bio veoma cijenjen u podzemlju.

Ubijen je 22. februara prošle godine ispred svoje kuće u Huijbrigenu. Kada je Macionis izašao iz automobila, ubica mu je prišao s leđa i pucao u glavu. Pucnjavu je čula njegova trudna supruga koja je bila u kući i pozvala policiju i hitnu pomoć, a iste večeri helikopterom je prebačen u bolnicu u Antverpenu, ali je ubrzo umro do povreda.

Holandska policija je ovo ubistvo odmah povezala sa trgovinom drogom, a klupko oko ubica se počelo odmotavati kada je u Njemačkoj uhapšen izvjesni Goran K. iz Hrvatske, koji se najvjerovatnije nagodio sa tužilaštvom. On je policiji ispričao da je osoba koja se predstavljala kao Viktor iz Antverpena naručila ubistvo i za smrt Litvanca ponudila nagradu od 50.000 evra i čak šest kilograma amfetamina. Kada su čuli za nagradu, Viktoru su se odmah javili plaćenici sa Balkana koji su do detalja isplanirali ovu likvidaciju.

Na jednom od ročišta u sudu komšije su ispričale da su nekoliko dana prije ubistva oko Macionisove kuće viđali nepoznate osobe, koje se najčešće bile u tamnom "mercedesu" starije proizvodnje, a da su kuću obilazili u raznim terminima.

Dan prije ubistva kriminalci su se skupili u kući Dragana C., gdje su razgovarali i, prema izjavi Gorana K., on i Nermin B. otišli su pred Macionisovu kuću, a Nermin ga je ubio. Ubice je do Litvančeve kuće odvezao je Dren S. iz Flušinga, a sa njima u vozilu bio je i naručilac likvidacije.

Drena sumnjiče da je poslije nekoliko dana ubice isplatio u jednom kafiću u Antverpenu.

Policija sumnja da je osoba koja je naručila ubistvo i predstavljala se kao Viktor, u stvari, Miloud B. rodom iz Maroka, koji se nalazi u zatvoru zbog trgovine drogom, a Goran K. ga je opisao kao muškarca starosti između 50 i 55 godina, sijede kose, sa puno novca, te rekao da vozi "porše".

Pored braće Kaljić, u ovom predmetu bilo je privedeno čak 11 ljudi, a policajci su u Holandiji pretraživali i kuću tamošnjeg poznatog pjevača Nika Mekenzija, jer je njegova kćerka navodno prijateljica Marokanca Milouda B., a iako se sumnja da je on naručio Litvančevu smrt, za to još nema dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana