Босналијек оштетили за најмање 3,6 милиона КМ

Н. Т.
Босналијек оштетили за најмање 3,6 милиона КМ

Бањалука - Четири страна и држављанин БиХ, као и два предузећа, пријављени су Тужилаштву БиХ због сумње да су разним малверзацијама оштетили фирму "Босналијек" за најмање 3,6 милиона КМ.

Према незваничним информацијама, они су, између осталог, новцем "Босналијека" куповали његове дионице, а то су прикривали разним уговорима и трансакцијама између више фирми. Против поменутих је извјештај поднијела Агенција за истраге и заштиту (СИПА), која их терети за организовани криминал, злоупотребу службеног положаја или овлашћења и прање новца.

- Осумњичени су током 2016. и 2017. године поступали супротно пословним интересима компаније "Босналијек ДД" Сарајево те су уступили потраживања двије стране фирме, које су извршавале своје обавезе, трећој страној фирми, која је за себе задржала најмање 3,6 милиона КМ. Све је то  омогућено закључивањем уговора о уступању потраживања, а прикривено трансакцијама између више европских земаља - саопштено је из СИПА, додајући да је извјештај против поменутих поднесен у оквиру предмета "Босналијек".

Према том извјештају, осумњичени су од "Босналијека" узели више милиона и тим новцем су купили дионице те фирме. Све то су прикрили обављањем трансакција између предузећа из шест земаља. Из СИПА и Тужилаштва БиХ јуче нису жељели да откривају детаље о овом случају. Према незваничним информацијама, поменути извјештај је, између осталог, везан за малверзације и пренос потраживања "Босналијека" од руске компаније "Гама" на словеначку фирму "Максимус холдинг". "Босналијек" и "Максимус холдинг" уговор о факторингу, којим је извршен пренос потраживања вриједног 10 милиона КМ, потписали су 12. октобра 2015. године. У анексу споразума стоји да накнада за факторинг износи око 2,2 милиона евра, односно више од 22 одсто од вриједности потраживања. "Максимус холдинг" је 4. децембра 2015. године, у моменту када је дуг "Гаме" био исплаћен, издао фактуру и са рачуна "Босналијека" пребачен је читав износ поменуте накнаде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана