Бонд ухапсио четири шверцера цигарета

Небојша Томашевић
Бонд ухапсио четири шверцера цигарета

Бањалука - Агенција за истраге и заштиту (SIPA) у акцији "Бонд" јуче је на подручју Бањалуке и Тузле разбила организовану криминалну групу шверцера цигарета и ухапсила четири особе.

Према непотврђеним информацијама, у Бањалуци су приведени Ненад Петреш, Предраг Пећанац и његова супруга Маријана Деспенић, а у Тузли Мустафа Хаџиавдић. Према незваничним информацијама, током хапшења једном од осумњичених је позлило па је интервенисала Хитна помоћ. Ухапшену четворку SIPA сумњичи да су дужи период кријумчарили цигарете из Црне Горе и Србије у БиХ и Хрватску. Акција "Бонд" изведена је по налогу Суда и Тужилаштва БиХ, а претресене су три локације на подручју Бањалуке и Тузле. Није саопштено шта је тачно пронађено и заплијењено у тим претресима.

Из SIPA је, не наводећи имена ухапшених, саопштено да је истрагом откривено да је осумњичена четворка цигарете преко границе кријумчарила скривене у возилима.

- У њима су имали израђена посебна скривена спремишта и преграде за кријумчарење робе и тако су успијевали да шверцују цигарете. Током рада на овом предмету у претходном периоду је у сарадњи са другим агенцијама пронађена и одузета већа количина цигарета без акцизних маркица. Осумњичени су шверцом избјегли да плате потребне акцизе - рекли су у SIPA и додали да се истрага у овом случају наставља.

Из Тужилаштва БиХ су саопштили да је током акције "Бонд" прикупљено довољно доказа који потврђују да осумњичени дуже вријеме организовано кријумчаре велике количине цигарета.

- Они су начинили велику штету буџету и незаконито стекли огромну имовинску корист. У наредном периоду поступајући тужилац испитаће осумњичене и донијети одлуку о даљим мјерама - саопштено је из Тужилаштва БиХ не наводећи више детаља.

Незванично сазнајемо да је је група откривена захваљујући ранијим запљенама цигарета без маркица и оперативним информацијама полиције. Осумњичени су прије привођења праћени.

Ухапшени Ненад Петреш је полицији познат од раније по превари ученика Основне школе "Петар Кочић" из Мркоњић Града, које је агенција "Биг нец травел", чији је он сувласник, водила на екскурзију у Црну Гору.

Због ове преваре бањалучко Окружно тужилаштво 2015. године подигло је оптужницу против Петреша и другог сувласника поменуте агенције Миодрага Божића из Лакташа. Оптужница их терети да су са школом потписали уговор о вођењу ђака на екскурзију у Будву, гдје су, након што им је дозначен сав новац, преварили ученике, јер им нису уплатили смјештај у хотелу.

Раније акције

SIPA и друге агенције извеле су у претходном периоду више акција чији је циљ сузбијање шверца цигарета и дувана. Гранична полиција БиХ у акцији "Пат" у јуну ове године ухапсила је 19 особа због шверца акцизне робе и заплијенила 43.000 кутије цигарета без акцизних маркица вриједних око 170.000 КМ. Одузета су 153 килограма резаног дувана вриједног око 15.000 КМ. Бањалучка полиција је у марту у акцији "Купац" привела седам особа због недозвољене продаје акцизних производа и одузела 17.000 кутија разних цигарета вриједних 80.000 КМ. Током јануара у акцији "Ројал" SIPA је претресла пет локација и ухапсила двије особе због шверца цигарета и дувана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана