Bombom rješavali neraščišćene račune u banjalučkom naselju Rosulje

Nebojša Tomašević
Bombom rješavali neraščišćene račune u banjalučkom naselju Rosulje

Banjaluka - Policija traga za nepoznatim osobama koje su juče postavile i aktivirale bombu ispod “golfa 7”, vlasništvo Ruška P. iz Banjaluke, koji je bio parkiran iza zgrade u banjalučkom naselju Rosulje, saznaje “Glas Srpske”.

Usljed eksplozije oštećena su još četiri automobila, a povrijeđenih nije bilo.

Eksplozija je odjeknula juče oko 1.30 časova na parkingu iza zgrade u ulici Kralja Petra Drugog Karađorđevića 116. Većina stanara tvrdi da nisu ništa vidjeli i ne znaju šta se tačno desilo. Kako se priča u pomenutom naselju, u toj zgradi navodno živi i banjalučki okružni tužilac Saša Labotić te još neki bivši i sadašnji funkcioneri. Međutim, kako saznajemo, Labotić nije bio meta tog napada, već neko drugi.

Stanari zgrade ispred koje je eksplodirala bomba pričaju da je taj stambeni objekat završen početkom godine, a da su se stanari uselili tokom posljednja dva mjeseca.

- Čula sam neku eksploziju, ali pošto je dosta grmjelo, učinilo mi se da je grom. Tek ujutro, kada je stigla policija, sam saznala da je u pitanju bombaški napad. Bomba je eksplodirala ispod bijelog “golfa 7”, a čula sam da je to vozilo parkirala neka djevojka - kazala je jedna mještanka Rosulja ne želeći da joj pominjemo ime.

Dodala je da ih je policija ispitivala da li znaju ko je vlasnik tog automobila i da s njim nekako kontaktiraju, međutim, ona tvrdi da ga nisu mogli pronaći.

Jedan od mještana Rosulja kaže da su u početku mislili da je neko od bivših i sadašnjih funkcionera koji žive u zgradi bio meta napada. Međutim, kažu da to ipak nije potvrđeno.

- Više stanova se nalazi na samo nekoliko metara od mjesta gdje je eksplodirala bomba, ali, na sreću, nijedan geler nije završio u nekom od njih pa niko nije povrijeđen. Bezbjednosne kamere imamo samo sa prednje strane zgrade, ali ćemo sada morati da ih stavimo i na ovaj parking - kaže jedan od stanara zgrade.

Djevojka čiji je auto oštećen u eksploziji, ne želeći da se predstavi, kaže da je čula eksploziju, ali nije ništa vidjela. Kaže da se u zgradu uselila prije tri dana.

- Nikoga ne poznajem i ne mogu ni da pretpostavim zašto se ovo desilo. Policajci mi rekoše da su na mom autu oštećene samo gume, nadam se da je tako - kazala je ova Banjalučanka.

Uviđaj na mjestu eksplozije obavio je juče veći broj policajaca i inspektora uz prisustvo tužioca, a kriminalistički tehničari izuzimali su tragove s oštećenih vozila. Interesantno je da su uviđaju prisustvovali i inspektori za borbu protiv šverca narkotika Policijske uprave Banjaluka. Policija je juče cijelo prijepodne ispitivala mještane ulice u kojoj se sve desilo kako bi došli do informacija da li je neko nešto vidio. Kako saznajemo, vlasnika vozila koje je bilo na meti napada do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” nisu bili saslušali i nisu utvrdili motiv napada. Pretpostavlja se da se radi o sukobu zbog nekih neraščišćenih računa.

U Okružnom tužilaštvu Banjaluka rekli su da je bomba postavljena pod automobil “golf 7”, a da je oštećeno ukupno pet automobila.

- Uviđaj na licu mjesta obavio je dežurni tužilac Goran Rakić zajedno sa pripadnicima Policijske uprave Banjaluka. Tužilac je naložio da se preduzmu sve potrebne radnje na utvrđivanju i rasvjetljavanju svih okolnosti ovog krivičnog djela - rekli su u Tužilaštvu ne navodeći više detalja.

Bomba

Prema nezvaničnim informacijama, ispod automobila “golf 7” eksplodirala je najvjerovatnije defanzivna ručna bomba “M75”. Izvor blizak istrazi je kazao da je ona nekako povezana sa štapinom koji je napadač zapalio kako bi izazvao eksploziju.

- Korišćen je sporogoreći štapin, čiji dijelovi su pronađeni na mjestu događaja. Vjerujemo da je to učinjeno kako bi napadač ili više njih mogli da pobjegnu na vrijeme da ne budu primijećeni - kazao je izvor blizak istrazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana