Bombe i 14 kilograma eksploziva krili u selu na Vlašiću

Nebojša Tomašević
Bombe i 14 kilograma eksploziva krili u selu na Vlašiću

Kotor Varoš - Policija je u akciji "Nišan" pretresom kuća M. M. (48) i M. M. (33) u selu Šepirice na Vlašiću kod Kotor Varoša pronašla 14 kilograma eksploziva i arsenal raznog oružja i municije, saznaje "Glas Srpske".

Prema nezvaničnim informacijama, oružje je bilo namijenjeno za dalju preprodaju na inostranom tržištu.

Izvor blizak istrazi je pojasnio da je akcija "Nišan" pokrenuta nakon što je policija dobila dojavu da je ubijeni Vasilj Knežević (35) iz Kruševa Brda, poznatiji kao "dječak sa planine", u kući držao veću količinu oružja.

- Nakon zločina u kome je Vasilj ubijen, a zbog njegovog ubistva uhapšen Ilija Milić, policiji je dojavljeno da kod Kneževića i u selu Šepirice ima dosta oružja. Odmah su pokrenute provjere i započeto je prikupljanje informacija, što je rezultiralo akcijom "Nišan". Oružje nije pronađeno u kući pokojnog Vasilja, ali jeste kod njegovih daljih komšija s područja Kruševa Brda kod Kotor Varoša - kazao je izvor blizak istrazi.

"Glas Srpske" saznaje da je jedan od vlasnika kuće u kojoj je pronađeno oružje trenutno u inostranstvu, dok je drugi dobrovoljno predao policiji sav arsenal koji je imao.

Oružje, municiju i eksploziv oduzeli su pripadnici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Tokom pretresa kuće i pomoćnih objekata M. M. i M. M., kako se nezvanično saznaje, pronađena je automatska puška kao i više od hiljadu metaka različitog kalibra.

Pronađene su i dvije ručne bombe, dvije protivtenkovske mine, 17 inicijalnih kapisli, vojnički nož za automatsku pušku te pet okvira za snajper sa municijom i 1.141 trotilski metak ukupne težine 14 kilograma.

- Pretresima u objektima M. M. i M. M. pronađena je veća količina oružja i municije, te eksplozivnih materija. Protiv njih će Okružnom tužilaštvu Banjaluka biti podnesen izvještaj zbog nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija - rekli su u MUP-u RS i istakli da ne mogu da daju više detalja jer akcija još traje.

Ranije akcije

U posljednje vrijeme MUP RS sproveo je više akcija na suzbijanju šverca naoružanja. Polovinom februara policija je privela N. C. (22) iz Gacka kod koga je pronašla više pušaka i municije. Krajem septembra lani u Laktašima je uhapšen Miroslav Ilić nakon što je u njegovom stanu pronađena veća količina oružja. Mjesec kasnije u Rogatici je priveden Boro Ćebić kod koga je pronađen arsenal naoružanja i municije. Zbog šverca oružja iz BiH u Sloveniju početkom decembra prošle godine u Sloveniji je uhapšen Ibro Muratović koji živi u Banjaluci i Švedskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana