Бомбе и 14 килограма експлозива крили у селу на Влашићу

Небојша Томашевић
Бомбе и 14 килограма експлозива крили у селу на Влашићу

Котор Варош - Полиција је у акцији "Нишан" претресом кућа М. М. (48) и М. М. (33) у селу Шепирице на Влашићу код Котор Вароша пронашла 14 килограма експлозива и арсенал разног оружја и муниције, сазнаје "Глас Српске".

Према незваничним информацијама, оружје је било намијењено за даљу препродају на иностраном тржишту.

Извор близак истрази је појаснио да је акција "Нишан" покренута након што је полиција добила дојаву да је убијени Васиљ Кнежевић (35) из Крушева Брда, познатији као "дјечак са планине", у кући држао већу количину оружја.

- Након злочина у коме је Васиљ убијен, а због његовог убиства ухапшен Илија Милић, полицији је дојављено да код Кнежевића и у селу Шепирице има доста оружја. Одмах су покренуте провјере и започето је прикупљање информација, што је резултирало акцијом "Нишан". Оружје није пронађено у кући покојног Васиља, али јесте код његових даљих комшија с подручја Крушева Брда код Котор Вароша - казао је извор близак истрази.

"Глас Српске" сазнаје да је један од власника куће у којој је пронађено оружје тренутно у иностранству, док је други добровољно предао полицији сав арсенал који је имао.

Оружје, муницију и експлозив одузели су припадници Управе за борбу против тероризма и екстремизма Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Током претреса куће и помоћних објеката М. М. и М. М., како се незванично сазнаје, пронађена је аутоматска пушка као и више од хиљаду метака различитог калибра.

Пронађене су и двије ручне бомбе, двије противтенковске мине, 17 иницијалних каписли, војнички нож за аутоматску пушку те пет оквира за снајпер са муницијом и 1.141 тротилски метак укупне тежине 14 килограма.

- Претресима у објектима М. М. и М. М. пронађена је већа количина оружја и муниције, те експлозивних материја. Против њих ће Окружном тужилаштву Бањалука бити поднесен извјештај због недозвољене производње и промета оружја или експлозивних материја - рекли су у МУП-у РС и истакли да не могу да дају више детаља јер акција још траје.

Раније акције

У посљедње вријеме МУП РС спровео је више акција на сузбијању шверца наоружања. Половином фебруара полиција је привела Н. Ц. (22) из Гацка код кога је пронашла више пушака и муниције. Крајем септембра лани у Лакташима је ухапшен Мирослав Илић након што је у његовом стану пронађена већа количина оружја. Мјесец касније у Рогатици је приведен Боро Ћебић код кога је пронађен арсенал наоружања и муниције. Због шверца оружја из БиХ у Словенију почетком децембра прошле године у Словенији је ухапшен Ибро Муратовић који живи у Бањалуци и Шведској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана