Бомбашима дугови и 19 година робије

Небојша Томашевић
Бомбашима дугови и 19 година робије

Бањалука - Ненад Берић (37) звани Бера Киселина и Александар Савић (38) из Бањалуке осуђени су у бањалучком Окружном суду на укупно 19 година затвора због покушаја убиства бившег професора Спасе Шакоте.

Берић је осуђен на 10, а Савић на девет година робије на основу споразума о признању кривице које су раније закључили са Републичким тужилаштвом. Споразуме је прихватило вијеће којем је предсједавао судија Пане Гаврић. Према пресуди, Берић је наручио убиство Шакоте, а Савић је професора покушао да убије тако што је поставио четири бомбе под његов "мерцедес" у бањалучком насељу Ребровац. У том нападу Шакота је лакше повријеђен, као и случајни пролазник Илија Јокић. Берић је напад организовао како Шакоти не би вратио 30.000 КМ, колико му је узео да му среди ослобађање у кривичном поступку, а који је окончан тако што је Шакота осуђен на шест мјесеци затвора због задовољавања страсти пред ученицама.

Берић ће сада након пресуде ипак морати да врати Шакоти поменути новац, али и да заједно са Савићем намири штету која је причињена у експлозији. Осим Шакотиног возила, у експлозији је оштећено више паркираних аутомобила, као и зграда испред које се све десило, а били су угрожени животи још осам особа, међу којима и двоје мале дјеце. Прије јучерашњег изрицања пресуде, ни Берић ни Савић нису штедјели ријечи кајања. "Жао ми је! Искрено се кајем", рекао је Берић, док је његов саучесник био конкретнији и готово у даху се извинио суграђанима.

- Од хапшења сам сарађивао и признао кривицу. Кајем се! Нисам имао намјеру да починим убиство. Десило се то што се десило, од тога побјећи не могу. Желим да се извиним грађанима Бањалуке, које је тај догађај узнемирио, а поготово станарима зграде испред које су бомбе експлодирале - испричао је Савић.

Бомбе су под Шакотин "мерцедес" постављене у ноћи 3. октобра прошле године на Булевару војводе Степе Степановића, на паркингу испред зграде у којој професор живи. До експлозије је дошло истог дана око 10.30 часова када је Шакота покренуо возило. Претходно је Берић узео од Шакоте 30.000 КМ, обећавши да ће му "средити" ослобађајућу пресуду у кривичном поступку због задовољавања полних страсти пред ученицама. Берић није испунио обећање, па је Шакота тражио да му врати паре, а Берић је, да би их задржао, подстрекао Савића и наручио убиство Шакоте.

Притвор

Судско вијеће је након изрицања пресуде Ненаду Берићу и Александру Савићу продужило притвор.

Берићев адвокат Душка Богојевић прије изрицања пресуде обавијестила је суд да њен брањеник моли да одмах буде упућен на издржавање казне, и прије правоснажности пресуде. Према ријечима адвоката Живка Бојића, исто то тражи и његов брањеник Александар Савић. Бојић је казао да Савић већ има упутни акт за затвор по ранијој пресуди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана