Bombaši ponovo ispraznili sud

Nebojša Tomašević
Bombaši ponovo ispraznili sud

Banjaluka - Postavljena je bomba u sudu i ovaj put se ne šalim, rekao je muškarac koji je juče oko 9.30 časova pozvao portirnicu banjalučkog Osnovnog suda. Kontradiverzionim pregledom, koji je trajao oko dva časa, utvrđeno je da nema eksplozivne naprave u ovoj instituciji.

Ovo je druga lažna prijava o postavljenoj bombi u sudu u posljednja tri dana - u ponedjeljak, 23. februara, i juče. Lažnu dojavu uputio je muškarac, a s obzirom na to da telefon na koji je upućen poziv nema identifikator, nije poznato s kog broja i sa koje mreže je pozvao. Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je obje dojave o navodno postavljenim bombama u sudu uputila ista osoba.

U CJB Banjaluka su istakli da su ih juče u 9.30 časova obavijestili radnici banjalučkog Osnovnog suda da su dobili dojavu o postavljenoj bombi.

- Policija je evakuisala sud i blokirala sve prilaze s ciljem zaštite ljudi. Nakon što je pregledom utvrđeno da je riječ o lažnoj dojavi, o svemu je obaviješteno Okružno tužilaštvo Banjaluka koje rukovodi istragom. Zasad nemamo osumnjičenog za ovo lažno prijavljivanje krivičnog djela - rekli su u CJB Banjaluka.

Ubrzo po dojavi do suda su stigli ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač i ministar pravde Anton Kasipović. Oni nisu davali izjave za javnost. Policija još nije otkrila ko je u ponedjeljak uputio lažnu dojavu o postavljenoj bombi u sudu. Istragom se došlo do saznanja da je ova dojava najvjerovatnije bila namijenjena Osnovnom sudu u Gradišci, a ne banjalučkom. Navodno se sumnja da je dojavu uputio muškarac koji je ranije izgubio spor o starateljstvu nad djetetom. Međutim, do sada to nije potvrđeno i niko nije uhapšen.

- Sumnjamo da je u ponedjeljak dojavu uputio muškarac koji je izrevoltiran odlukom suda u Gradišci na ovaj način želio da se osveti. On je u 7.55 časova pozvao 122 i prijavio da je postavljena bomba i spustio slušalicu, a nije precizirao koji je sud u pitanju. S obzirom na to da je bio na području Banjaluke kada je pozvao, dobio je banjalučki Operativni centar MUP-a RS pa se posumnjalo da je bomba u Osnovnom sudu Banjaluka - kazao je izvor blizak istrazi.

Dodao je da se sad ispituje veza te prijave i ove najnovije, ali istraga će obuhvatiti i sva ročišta koja se ovih dana vode u sudu.

- Provjerićemo da dojavu možda nije uputila nezadovoljna stranka ili optuženi koji je želio da izbjegne suđenje - kazao je ovaj izvor.

I ovaj put, kao i u ponedjeljak, mnogobrojna policija oko zgrade Osnovnog suda izazvala je pažnju Banjalučana.

 

Ročišta

Tokom jučerašnjeg dana u banjalučkom Osnovnom sudu bilo je zakazano 149 različitih suđenja u krivičnim i parničnim postupcima. Ročišta, koja su prekinuta zbog dojave o bombi, kasnije su nastavljena. Policija je izuzela spisak svih ročišta kako bi provjerila da ovu lažnu dojavu o bombi nije uputio neko od stranaka ko je želio da odgodi suđenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana