Бомбаши поново испразнили суд

Небојша Томашевић
Бомбаши поново испразнили суд

Бањалука - Постављена је бомба у суду и овај пут се не шалим, рекао је мушкарац који је јуче око 9.30 часова позвао портирницу бањалучког Основног суда. Контрадиверзионим прегледом, који је трајао око два часа, утврђено је да нема експлозивне направе у овој институцији.

Ово је друга лажна пријава о постављеној бомби у суду у посљедња три дана - у понедјељак, 23. фебруара, и јуче. Лажну дојаву упутио је мушкарац, а с обзиром на то да телефон на који је упућен позив нема идентификатор, није познато с ког броја и са које мреже је позвао. Према незваничним информацијама, сумња се да је обје дојаве о наводно постављеним бомбама у суду упутила иста особа.

У ЦЈБ Бањалука су истакли да су их јуче у 9.30 часова обавијестили радници бањалучког Основног суда да су добили дојаву о постављеној бомби.

- Полиција је евакуисала суд и блокирала све прилазе с циљем заштите људи. Након што је прегледом утврђено да је ријеч о лажној дојави, о свему је обавијештено Окружно тужилаштво Бањалука које руководи истрагом. Засад немамо осумњиченог за ово лажно пријављивање кривичног дјела - рекли су у ЦЈБ Бањалука.

Убрзо по дојави до суда су стигли министар унутрашњих послова РС Драган Лукач и министар правде Антон Касиповић. Они нису давали изјаве за јавност. Полиција још није открила ко је у понедјељак упутио лажну дојаву о постављеној бомби у суду. Истрагом се дошло до сазнања да је ова дојава највјероватније била намијењена Основном суду у Градишци, а не бањалучком. Наводно се сумња да је дојаву упутио мушкарац који је раније изгубио спор о старатељству над дјететом. Међутим, до сада то није потврђено и нико није ухапшен.

- Сумњамо да је у понедјељак дојаву упутио мушкарац који је изреволтиран одлуком суда у Градишци на овај начин желио да се освети. Он је у 7.55 часова позвао 122 и пријавио да је постављена бомба и спустио слушалицу, а није прецизирао који је суд у питању. С обзиром на то да је био на подручју Бањалуке када је позвао, добио је бањалучки Оперативни центар МУП-а РС па се посумњало да је бомба у Основном суду Бањалука - казао је извор близак истрази.

Додао је да се сад испитује веза те пријаве и ове најновије, али истрага ће обухватити и сва рочишта која се ових дана воде у суду.

- Провјерићемо да дојаву можда није упутила незадовољна странка или оптужени који је желио да избјегне суђење - казао је овај извор.

И овај пут, као и у понедјељак, многобројна полиција око зграде Основног суда изазвала је пажњу Бањалучана.

 

Рочишта

Током јучерашњег дана у бањалучком Основном суду било је заказано 149 различитих суђења у кривичним и парничним поступцима. Рочишта, која су прекинута због дојаве о бомби, касније су настављена. Полиција је изузела списак свих рочишта како би провјерила да ову лажну дојаву о бомби није упутио неко од странака ко је желио да одгоди суђење.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана