Bombaš lažnim vezama u pravosuđu profesoru obećavao slobodu

Nebojša Tomašević
Bombaš lažnim vezama u pravosuđu profesoru obećavao slobodu

Banjaluka - Nenad Berić (37) predstavljao se kao neko ko ima dobre veze sa sudijama i drugim ljudima, te da rješava ubistva i teže slučajeve od onog koji se vodio protiv mene, rekao je u banjalučkom Okružnom sudu bivši profesor u banjalučkoj Tehnološkoj školi Spaso Šakota.

Njegovim svjedočenjem počelo je suđenje Beriću i Aleksandru Saviću (38), koji su optuženi da su pokušali ubiti Šakotu. Berića Republičko tužilaštvo tereti da je naručio ubistvo Šakote, a Savića (38) da je profesora pokušao ubiti tako što je postavio četiri bombe pod njegovo vozilo u banjalučkom naselju Rebrovac. Šakota je osuđen na šest mjeseci zatvora za zadovoljavanje polnih strasti pred učenicama, a toj presudi je, kako tvrdi, prethodilo Berićevo uvjeravanje da će biti oslobođen ako plati 30.000 maraka.

Šakota je u sudu ispričao da ga je s Berićem upoznao Savić i dogovorio sastanak s njim.

- Savić me zvao putem telefona i kazao da je čuo u kafani da imam problema s optužbama i sa sudom, te da ima čovjeka koji to može riješiti. Sastali smo se u kafiću i Berić mi se predstavio kao čovjek koji poznaje ljude i sve može riješiti, da poznaje sudije. Rekao mi je da ću sigurno biti osuđen,  ali da se može to riješiti, samo treba dati nekome novac - kazao je Šakota i dodao da je od Berića tražio da se ubrza proces i da se u sudu kaže istina.

Prema njegovim riječima, Berić mu je kazao da imaju dvije varijante, jedna košta 5.000, a druga 30.000 maraka.

- Prva varijanta je da se ubrza proces, a druga je da se to sve riješi u moju korist. Govorio mi je da 25.000 maraka treba dati sudijama, a 5.000 njemu. Pustio mi je neki snimak kako razgovara sa ženom koja je na ekavici govorila da je moj predmet komplikovan, ali da se može riješiti ako se požuri. Berić mi je rekao da je to šef krivičnog odjeljenja na Okružnom sudu - kazao je Šakota.

Dodao je da je povjerovao Beriću da mu može pomoći, pa mu je u više navrata dao oko 32.000 maraka.

- Međutim, Okružni sud je ukinuo presudu i moj slučaj vratio na novo suđenje. Tada sam posumnjao da je Berić prevarant i tražio da riješi slučaj ili vrati pare - ispričao je Šakota.

Istakao je da Berić nije želio da mu vrati novac i da ga je ubjeđivao da će sve biti u redu, da će tročlana komisija u Osnovnom sudu riješiti njegov slučaj. U međuvremenu je, kako kaže, više puta tražio Berića kako bi mu vratio novac ili da ga upozna sa čovjekom kod kojeg su pare završile.

- Poslije tih traženja Berić me nazvao i rekao: "Sve je sređeno, časti me, bio sam sa predsjednikom suda. Daj mi 1.500 evra, moram da registrujem auto." Imao sam kod sebe 800 evra, te smo otišli do  auta, u kojem je bio Savić, i pred njim sam dao novac Beriću - naveo je Šakota.

Dodao je da je u međuvremenu dva puta dolazio na ročišta u Osnovni sud u Banjaluci, ali su oba odgađana zbog lažnih dojava da je u sudu postavljena bomba.

- Sumnjao sam na Berića, a on mi je rekao da je to neki narkoman dojavljivao. Rekao mi je da će mi srediti sastanak sa predsjednikom Osnovnog suda u Banjaluci Milenkom Milekićem. Znam da je lagao i to - kazao je Šakota.

Ispričao je da ga je nekoliko dana prije napada zvao njegov advokat Mirko Dabić i prenio mu da je neka žena rekla da treba da se sastanu sa predsjednikom Osnovnog suda.

- Otišao sam kod Berića kući da vidim kako da se ponašam, da li je on to dogovorio. Nije ga bilo, a njegova majka me pitala jesu li te zvali iz suda. Kada sam rekao da jesu, rekla je: "Eto vidiš, biće kako treba" - kazao je Šakota.

Prema njegovoj priči, na dan napada krenuo je na zakazani sastanak u Osnovni sud i u međuvremenu ga je Dabić zvao i rekao da je to odgođeno.

- Ipak sam izašao iz stana i sjeo u vozilo i startovao kao i uvijek. Krenuo sam u rikverc i prvo čuo da je nešto krcnulo, zatim i eksplozije. Brzo sam istrčao iz auta i ranjen sam. Tada mi je bilo jasno da me Berić prevario i da je htio da me ubije da se ništa ne zna. Samo sam pukom srećom živ - rekao je Šakota, koji je tog dana otišao na ročište u Osnovni sud Banjaluka, gdje osuđen za zadovoljavanje polnih strasti pred drugima.

Prema optužnici, Berić je tokom 2016. i 2017. godine od Šakote uzeo 30.000 maraka, obećavši da će mu izdejstvovati oslobađajuću presudu u krivičnom postupku koji se protiv njega vodio pred Osnovnim i Okružnim sudom u Banjaluci.

- Kako Berić nije ispunio obećanje, Šakota je tražio da mu vrati novac. U namjeri da zadrži novac, Berić je podstrekao Savića i naručio ubistvo Šakote. Rekao mu je da ako to uradi, on će moći dobro prikriti napad. Nakon što je Savić pristao, Berić mu je predao četiri bombe i 3. oktobra lani oko ponoći ga dovezao u blizinu Šakotine zgrade, pa je Savić postavio bombe na četiri točka profesorovog "mercedesa", dok ga je Nenad čekao u vozilu. Do eksplozije je došlo tog dana oko 10.30 časova, kada je Šakota pokrenuo vozilo. Tom prilikom lakše su povrijeđeni on i slučajni prolaznik, a bili su ugroženi životi još osam osoba, među kojima  dvoje male djece - navedeno je u optužnici.

Policajac

Spaso Šakota je u sudnici istakao da je njegov zet, policajac Predrag Predić, imao problem sa Nenadom Berićem.

- On je ispričao da je jednom čovjeku dao 2.500 evra kako bi mu sredio hrvatski pasoš da bi mogao otići da radi u Njemačku, te da taj dokument nije dobio. Zet mi je rekao da nije dobio ni pasoš, ni pare. Zatim sam sa zetom otišao pred kuću tog čovjeka i vidio da je u pitanju Berić, koji je kasnije zetu vratio novac - ispričao je Šakota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana