Bombama na zatvor i kuću lugara

Nebojša Tomašević
Bombama na zatvor i kuću lugara

Istočna Ilidža - Policija traga za napadačima, koji su bacili ručne bombe na ogradu Kazneno-popravnog zavoda "Kula" u Istočnoj Ilidži i na kuću lugara Šumskog gazdinstva "Jahorina" u Palama Maksima Lizdeka.

U ovim bombaškim napadima, koji su izvedeni tokom noći između srijede i četvrtka, nije bilo povrijeđenih. U eksplozijama je oštećena kuća Lizdeka, dok na ogradi KPZ "Kula" nije bilo veće štete.

Policija je zbog ovih napada juče privela nekoliko osoba, ali do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" niko nije osumnjičen i uhapšen. Motiv ovih napada nije utvrđen.

Prva bomba bačena je ispred kapije zatvora "Kula" u ulici Vojvode Radomira Putnika u Istočnoj Ilidži u srijedu oko 22.15 časova. Drugi bombaški napad počinjen je šest časova kasnije oko četiri ujutro kada je u dvorište kuće Lizdeka u Mokrom kod Pala odjeknula eksplozija.

U KPZ "Kula" juče i pored telefonskih poziva nismo uspjeli nikog da dobijemo.

Prema nezvaničnim informacijama, ova dva napada nemaju veze i iza njih vjerovatno stoje različiti ljudi i motivi.

Bomba koja je bačena na kapiju KPZ "Kula" eksplodirala je između ograde i trotoara.

- Postoji sumnja da je napadač bombu želio da baci u dvorište zatvora, ali to još nije potvrđeno - kazao je izvor blizak istrazi.

Napomenuo je da bombaški napad na kuću Lizdeka, po svemu sudeći, nema veze s napadom na zatvor. Od eksplozije bombe popucali su skoro svi prozori na kući, a oštećeni su fasada i uzlazna vrata.

U porodici Lizdek juče nisu bili raspoloženi za razgovor o ovom slučaju. Žena koja se "Glasu Srpske" javila na telefonski poziv na broju registrovanom na Maksima Lizdeka kazala je da ne želi bilo šta da komentariše.

U CJB Istočno Sarajevo su kazali da su tokom uviđaja u oba slučaja pronašli određene tragove, među kojima i kašike bačenih bombi. Istakli su da s ciljem zaštite istrage ne mogu otkrivati detalje.

Lizdek

Maksim Lizdek bio je optužen da je jedan od vođa grupe koja je na području ŠG "Jahorina" raznim malverzacijama ukrala šumu vrijednu 2,1 milion maraka. Međutim, on i još 18 optuženih oslobođeni su optužbi u Okružnom sudu Istočno Sarajevo zbog nedostatka dokaza. Oslobađajuću presudu potvrdio je i Vrhovni sud Republike Srpske u julu ove godine. Prema optužnici, kao organizatori nelegalne sječe bili su označeni, osim Lizdeka, još i Dalibor i Darko Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana