Бомбама на затвор и кућу лугара

Небојша Томашевић
Бомбама на затвор и кућу лугара

Источна Илиџа - Полиција трага за нападачима, који су бацили ручне бомбе на ограду Казнено-поправног завода "Кула" у Источној Илиџи и на кућу лугара Шумског газдинства "Јахорина" у Палама Максима Лиздека.

У овим бомбашким нападима, који су изведени током ноћи између сриједе и четвртка, није било повријеђених. У експлозијама је оштећена кућа Лиздека, док на огради КПЗ "Кула" није било веће штете.

Полиција је због ових напада јуче привела неколико особа, али до закључења овог броја "Гласа Српске" нико није осумњичен и ухапшен. Мотив ових напада није утврђен.

Прва бомба бачена је испред капије затвора "Кула" у улици Војводе Радомира Путника у Источној Илиџи у сриједу око 22.15 часова. Други бомбашки напад почињен је шест часова касније око четири ујутро када је у двориште куће Лиздека у Мокром код Пала одјекнула експлозија.

У КПЗ "Кула" јуче и поред телефонских позива нисмо успјели никог да добијемо.

Према незваничним информацијама, ова два напада немају везе и иза њих вјероватно стоје различити људи и мотиви.

Бомба која је бачена на капију КПЗ "Кула" експлодирала је између ограде и тротоара.

- Постоји сумња да је нападач бомбу желио да баци у двориште затвора, али то још није потврђено - казао је извор близак истрази.

Напоменуо је да бомбашки напад на кућу Лиздека, по свему судећи, нема везе с нападом на затвор. Од експлозије бомбе попуцали су скоро сви прозори на кући, а оштећени су фасада и узлазна врата.

У породици Лиздек јуче нису били расположени за разговор о овом случају. Жена која се "Гласу Српске" јавила на телефонски позив на броју регистрованом на Максима Лиздека казала је да не жели било шта да коментарише.

У ЦЈБ Источно Сарајево су казали да су током увиђаја у оба случаја пронашли одређене трагове, међу којима и кашике бачених бомби. Истакли су да с циљем заштите истраге не могу откривати детаље.

Лиздек

Максим Лиздек био је оптужен да је један од вођа групе која је на подручју ШГ "Јахорина" разним малверзацијама украла шуму вриједну 2,1 милион марака. Међутим, он и још 18 оптужених ослобођени су оптужби у Окружном суду Источно Сарајево због недостатка доказа. Ослобађајућу пресуду потврдио је и Врховни суд Републике Српске у јулу ове године. Према оптужници, као организатори нелегалне сјече били су означени, осим Лиздека, још и Далибор и Дарко Јањић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана