Bokserskom sudiji pet i po godina robije

Nebojša Tomašević
Bokserskom sudiji pet i po godina robije

Banjaluka - Šestorka optužena za šverc kokaina na području Banjaluke osuđena je u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno 25 godina i šest mjeseci zatvora.

Suspendovani radnik banjalučkog preduzeća "Akvana" i bokserski sudija Jelenko Tamburić (53) osuđen je na ukupno pet i po godina zatvora zbog šverca droge i nedozvoljene prodaje tableta "ksalol". Zbog šverca narkotika Ognjen Branković (38) dobio je pet godina zatvora, a na po četiri godine osuđeni su Vedran Bodiroža (32), Nebojša Mikić (39) iz Banjaluke i Nedžad Omerović (45) iz Broda. Tri godine zatvora dobila je Jelenkova supruga Vesna Tamburić (60) iz Banjaluke.

Presudu je izreklo vijeće kojem je predsjedavao sudija Pane Gavrić koji je kazao da su oni osuđeni kao pripadnici organizovanog udruženja koji su kontinuirano prodavali kokain na području Banjaluke od juna 2015. do marta 2017. godine. Prema presudi, drogu je nabavljao Branković, a prodaju su dogovarali putem telefona i u tim dogovorima za kokain su upotrebljavali šifre kao što su "gume", "bjelan", "gudro", "bombonice".

U presudi se navodi da se Branković sa Jelenkom Tamburićem i Bodirožom dogovorio da za njega preprodaju narkotike, u čemu je učestvovala i Vesna Tamburić.

Branković im je predavao drogu, koju su oni prodavali klijentima u kući ili na drugim mjestima. Osim toga, Branković je i sam preprodavao drogu, a Tamburići su za preprodaju narkotika angažovali Omerovića i Mikića koji su kokain zatim samostalno prodavali klijentima u dogovoru sa ostalima. Jelenko Tamburić je osuđen i za nedozvoljenu trgovinu jer su kod njega na radnom mjestu na banjalučkom Gradskom olimpijskom bazenu pronađene 324 tablete "ksalol". Riječ je o tabletama čija je prodaja ograničena, a sud smatra da ih je on nabavio na crnom tržištu radi ilegalne prodaje.

Sudija Gavrić istakao je da je osuđenima u kaznu uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru. Kazao je da je vijeće sve osuđene obavezalo da plate sudske troškove i od njih je oduzeta droga koja je pronađena tokom istrage.

- Prilikom odmjeravanja kazne optuženima sud je cijenio način izvršenja krivičnog djela te činjenicu da su drogu prodavali duži period, odnosno više od dvije godine. Osim toga, narkotici su prodavani mlađoj populaciji, a cilj je bilo sticanje imovinske koristi na njihovu štetu. Cijenjene su i druge okolnosti za svakog pojedinačno - rekao je Gavrić i dodao da će detaljno obrazloženje dati u pisanoj presudi.

Branilac optuženog Bodirože, advokat Marko Mikeš kazao je da će uložiti žalbu na presudu.

- Smatram da ovakva presuda ne može opstati i da će Vrhovni sud donijeti drugačiju, pravičnu presudu - kazao je Mikeš.

Branilac Mikića, Gordana Mitrović kazala je da će o žalbi odlučiti kada dobije presudu.

Pritvor

Vijeće Okružnog suda je nakon izricanja presude optuženim za šverc droge produžilo pritvor četvorki koja je cijelo suđenje provela iza brave. Pritvor je produžen Ognjenu Brankoviću, Jelenku Tamburiću, Vedranu Bodiroži i Nedžadu Omeroviću. Prema rješenju, oni u pritvoru mogu ostati do izricanja pravosnažne presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana