Blagajnica optužena za krađu 5.000 maraka

V. K.
Blagajnica optužena za krađu 5.000 maraka

Sarajevo - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv radnice na blagajničkim poslovima u Ministarstvu finansija i trezora BiH Sanje Branković kojom je tereti za protivpravno prisvajanje oko 5.000 KM.

- Brankovićeva je optužena da je s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi prisvojila novac koji joj je povjeren u službi - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

U optužnici je navedeno da je podizala novac u banci za potrebe Ministarstva finansija i trezora i zadržala 4.887 KM. Brankovićevu terete da je počinila krivično djelo pronevjera u službi.

Ovo nije prvi slučaj pronevjere novca u institucijama BiH u posljednjih nekoliko godina. Ministarstvo civilnih poslova BiH podnijelo je tužbu protiv svoje blagajnice Leonele Magaš, koja je osumnjičena da je iz kase ukrala 27.000 maraka. Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv blagajnice Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Aide Džihanić zbog pronevjere 24.000 maraka. Nepoznata osoba otela je 50.000 KM od blagajnika Ministarstva inostranih poslova BiH Ivice Merla. Uprava Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH suspendovala je glavnog blagajnika Dejana Pudara zbog sumnji da je pronevjerio 400.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana