Бјегунац из Лакташа пао у Бриселу са пасошем Србије

Небојша Томашевић
Бјегунац из Лакташа пао у Бриселу са пасошем Србије

Брисел - Ненад Радинковић из Лакташа, за којим је расписана Интерполова међународна потјерница због бјежања од четворогодишње затворске казне, ухапшен је у белгијској престоници Бриселу, потврђено је у Министарству безбједности БиХ.

- Радинковић је ухапшен на основу Интерполове потјернице из Сарајева ради извршења четворогодишње казне затвора изречене због угрожавања саобраћаја. Одређен му је екстрадициони притвор у Белгији, а за екстрадицију је надлежно Министарство правде БиХ - саопштено је из Министарства безбједности БиХ.

Према незваничним информацијама, Радинковић је у Брисел стигао 8. јуна користећи пасош Србије, а откривен је када га је зауставила и контролисала бриселска полиција.

- Радинковић је ухапшен и одмах спроведен у тужилаштво на саслушање. Интерпол из Брисела је обавијестио власти у БиХ да у року од 40 дана, а најкасније до 17. јула, доставе неопходну документацију за изручење - казао је извор близак истрази.

Централну потјерницу за Радинковићем прво је расписало Министарство унутрашњих послова РС. Након тога, на основу наредбе бањалучког Основног суда донесене 17. априла 2014. године, расписана је и међународна потјерница.

Радинковић је у Врховном суду РС правоснажно осуђен 2013. године на четири године затвора због саобраћајне несреће у којој је страдао Никола Ђуровић у Бањалуци. Он, међутим, никада није отишао на издржавање казне и дао се у бијег.

У пресуди је наведено да је Радинковић 21. августа 2011. године скривио несрећу у којој је погинуо Ђуровић. Он је возећи “ауди” брзином од 116 километара на час прошао кроз црвено свјетло на семафору у насељу Раковачке баре, на путу Клашнице – Бањалука, и ударио у “фијат” који је возио Ђуровић. Породица погинулог Ђуровића незадовољна је пресудом  јер тврде да Радинковић није био за воланом “аудија”.

Радинковић је једно вријеме боравио и у Француској, гдје му је био одређен и притвор и гдје је осуђен због шверца оружја. Депортација Радинковића из те земље била је договорена за 16. октобар 2017. године, али до ње није дошло јер је поступак отказао Интерпол у Паризу.

Пресуда за оружје

Ненад Радинковић је у Француској наводно осуђен на осам година затвора због трговине оружјем.

Он је ухапшен 9. априла 2013. године са још четворо држављана БиХ због сумње да се бавио трговином оружјем. Са њим су ухапшени и Владимир Пепић, Зоран Јовановић и Данка Маринковић из Бањалуке и Мирко Бакић из Приједора. Код њих је пронађена велика количина наоружања - 11 “калашњикова”, 25 пиштоља, три “шкорпиона”, 20 оквира са муницијом и пет пригушивача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана