Бившим полицајцима 31 година затвора за убиство Србина

СРНА
Бившим полицајцима 31 година затвора за убиство Србина

Сарајево - Кантонални суд у Сарајеву осудио је шест бивших припадника Министарства унутрашњих послова /МУП/ Унско-санског кантона /УСК/ на укупно 31 годину и осам мјесеци затвора због убиства Србина Цвијана Радића у јануару 1997. године.

Асмир Бакрач осуђен је на осам година, Халид Велагић на седам, Фуад Попрженовић, Ејуб Икић и Изет Шахиновић на по пет, а Хусеин Кунић на годину и осам мјесеци затвора.

Федерални медији јављају да је један од адвоката Илијаз Миџић најавио да ће одбрана осуђених уложити жалбу и да ће се до изјашњења Врховног суда Федерације БиХ, односно правоснажности пресуде, они бранити са слободе.

Бакрач, Попрженовић, Кунић, Икић, Велагић и Шахиновић ухапшени су 8. јануара 2013. године због сумње да су у јануару 1997. године убили Радића, предратног грађевинског инспектора у општини Бихаћ, чије је тијело пронађено у Црном језеру код Босанске Крупе.

Радић је ухапшен 29. јануара 1997. године у згради општине Бихаћ када је дошао да посјети колеге.

Одведен је у Полицијску управу Бихаћ, гдје је био притворен два-три дана.
Након што је пуштен на слободу изгубио му се сваки траг.

Његово тијело пронађено је 1. фебруара 1997. на површини Црног језера код Босанске Крупе, а убијен је с два хица у срце и главу, те свезан за бетонски блок и бачен у језеро.

Истрагу о овом предмету водило је Кантонално тужилаштво у Бихаћу. За 16 година три бихаћка тужиоца су дужила овај предмет, али га нису окончала.

Истрагу је средином 2012. године реактивирала Федерална управа полиције, чији су припадници након 16 година успјели расвијетлити случај, али су због опструкција у раду затражили изузеће Тужилаштва УСК.

Према одлуци Федералног тужилаштва, предмет је додијељен Кантоналном тужилаштву у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана