Bivši specijalci mogli bi da budu pušteni iz pritvora

ATV
Bivši specijalci mogli bi da budu pušteni iz pritvora

Banjaluka - Bivši specijalci i Oleg Banda, osuđeni za pljačku na autoputu Banjaluka – Gradiška, mogli bi da budu pušteni iz pritvora.

Veliko Vijeće Ustavnog suda BiH usvojilo je apelacije odbrane i osporilo rješenje Vrhovnog suda iz aprila ove godine kojim je “četvorki” produžena mjera pritvora. 

“Ustavni sud zaključuje da postoji kršenje prava Ustava Bosne i Hercegovine i člana Evropske konvencije kada su redovni sudovi propustili da navedu konkretne okolnosti koje opravdavaju zaključak da bi puštanje apelanata na slobodu rezultiralo vanrednim okolnostima uslijed stvarne (ne apstraktne) prijetnje narušavanju javnog reda u smislu odredaba  Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske”, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH. 

Okružni sud Banjaluka “četvorku” je, u martu, na ponovljenom postupku, osudio na ukupno 40 godina zatvora. Ta kazna, pojedinačno je za pola godine umanjena nakon što je Vrhovni sud ukinuo prethodnu presudu. Na izdržavanje kazne, optuženi još nisu upućeni. Odbrana nema pisani otpravak presude, ali vjeruju da će pritvor biti ukinut.

“To je posljednja moja apelacija. Moraju uvažiti tu apelaciju, ja sam to očekivala”, rekla je Jaminka Jovišević, advokat odbrane.

U Vrhovnom sudu juče nisu komentarisali Odluku Ustavnog suda niti dalja postupanja. ATV nezvanično saznaje da će Vrhovni sud prvo odlučiiti o žalbi po presudama i da do tada neće biti ukidanja pritvora. Bivši specijalci Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović osuđeni su na po deset i po godina. Civil, Oleg Banda, osuđen je na osam i po godina zatvorske kazne. U pritvoru su već dvije godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana