Bivši robijaš Fadil Aljović uhapšen zbog prijetnji po bezbjednost

N. B.
Bivši robijaš Fadil Aljović uhapšen zbog prijetnji po bezbjednost

Sarajevo - Fadil Aljović, državljanin Srbije, priveden je u petak u sarajevskom naselju Ilidža jer predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost BiH.

Njega su priveli inspektori Službe za poslove sa strancima u saradnji sa Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA). Aljovića je Sud BiH 2015. godine osudio na pet godina zatvora zbog optužbe da je kao član kriminalne grupe Zijada Turkovića pripremao ubistva Midhata Mekića i njegove trudne djevojke Lusije Salas Kortes. Za ovo krivično djelo Aljović je odslužio kaznu, u koju su mu uračunate četiri godine provedene u pritvoru.

Aljoviću je kao stranom državljaninu zabranjen ulazak i boravak na teritoriji BiH u periodu od tri godine, te je stavljen pod nadzor u imigracioni centar Službe za poslove sa strancima. Deportacija u Srbiju biće obavljena odmah nakon bezbjednosne procjene i plana djelovanja.

- Služba za poslove sa strancima preduzima potrebne mjere i radnje s ciljem udaljenja lica F. A. sa teritorije BiH - saopšteno je iz ove institucije.

Na početku suđenja za dogovaranje ubistva para Aljović je imao status svjedoka, kasnije je postao jedan od osumnjičenih, a potom je i osuđen. Tokom suđenja negirao je da je nakon likvidacije uklanjao tragove i spaljivao namještaj iz kuće u kojoj je živio sa ubijenim Mekićem.

Govoreći o hapšenju saradnika Zijada Turkovića, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je da ne zna zbog čega je uhapšeni došao u BiH.

- Na mogu govoriti o motivima i šta mu je namjera. Najvjerovatnije je negdje ilegalno prešao granicu, nije prešao na regularnom graničnom prelazu -  kazao je Mektić.

Aljović je sa još 17 osoba u martu ove godine uhapšen u akciji "Praznik" pod sumnjom za organizovani kriminal u vezi s trgovinom drogom. Poznat je i po tome što je 2014. godine u pritvoru pretukao Veselina Vlahovića Batka, optuženog za ratne zločine nad Bošnjacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana