Bivši predsjednik Komisije za koncesije u tuđe džepove ubacio pola miliona maraka

Nebojša Tomašević
Bivši predsjednik Komisije za koncesije u tuđe džepove ubacio pola miliona maraka

Banjaluka - Bivši predsjednik Komisije za koncesije Republike Srpske, a sad član republičke Regulatorne komisije za energetiku Predrag Aškrabić (57) iz Trebinja osumnjičen je da je zloupotrebama pri dodjeli koncesija eksploatacije uglja omogućio firmi "Eko pauer" iz Kotor Varoša da nelegalno stekne blizu 518.000 maraka.

Banjalučka policija tereti Aškrabića za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja i protiv njega je podnijela izvještaj Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

-  P. A. sumnjičimo da je obavljajući poslove odgovornog lica, u namjeri da dodijeli koncesiju za eksploataciju i istraživanje mrkog uglja na dvije lokacije u Kotor Varošu postupao suprotno zakonskim i podzakonskim propisima. On je dao saglasnost o prenosu prava na koncesiju sa jednog na drugo privredno društvo iz Kotor Varoša. Na taj način je omogućeno nezakonito eksploatisanje uglja i sticanje protivpravne imovinske koristi od oko 517.580 maraka - saopštila je Policijska uprava Banjaluka ne navodeći detalje.

Nezvanično saznajemo da je Aškrabić raznim zloupotrebama suprotno zakonu pravo eksploatisanja uglja u Maslovarama i Hrvaćanima sa firme "Eko grin enerdži" prenio na "Eko pauer" iz Kotor Varoša.

Aškrabić je "Glasu Srpske" odgovorio da se ne osjeća krivim i da on nije mogao sam da izda koncesiju.

- Vlada potpisuje ugovore o davanju koncesija kao i prenose. Da nije bilo Vlade mi ne bismo mogli ništa. Ljudi neće da čitaju šta piše u Zakonu pa nam daju neka ovlašćenja koja mi nemamo. Ovlašćenja su kod Vlade RS - kazao je Aškrabić.

Protiv njega je i ranije policija podnosila izvještaje za razne zloupotrebe tokom 2012. i 2016. godine.

Aškrabić kaže da sa tim nema nikakve veze i da od tog nema ništa. Prema izvještaju iz 2016. godine Aškrabić je osumnjičen da nije izvršio službenu dužnost kad je kontrolisao koncesionara preduzeće "Klaonica i prerada mesa" iz Sokoca. Zbog tog njegovog propusta tada je oštećen budžet RS za 188.709 KM na osnovu neuplaćene koncesione naknade. Tada je sumnjičen da tokom kontrole realizacije koncesionog ugovora nije konstatovao stvarno stanje, već je sačinjavao zapisnike u kojima je svjesno navodio samo ono što ide u prilog koncesionaru.

Aškrabić se 2012. godine našao među osam osumnjičenih za pustošenje vojne šume prilikom gradnje turističko-rekreativnog kompleksa "Jezero na Manjači". Njima je na teret stavljeno da su zloupotrebama prilikom izgradnje tog kompleksa oštetili budžet RS za 103.366 KM. Izvještaj protiv njih tada je sačinio i Okružnom tužilaštvu u Banjaluci podnio tadašnji banjalučki Centar javne bezbjednosti.

Firme

Odobrenje za eksploataciju uglja firmi "Eko pauer" dato je  2015. godine za eksploataciono polje "Maslovare", a radovi su počeli u avgustu te godine.

Osumnjičeni Predrag Aškrebić je koncesije za eksploataciju sa firme "Eko grin enerdži" prenio na "Eko pover" tokom 2012. godine. Sjedište obje firme se kako saznajemo nalaze na istoj adresi u Kotor Varošu u ulici Knez Mihajlova 47.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana