Бивши партизан се разнио бомбом

Невена Бунић
Бивши партизан се разнио бомбом

Горажде - Штићеник Дома за старе и изнемогле особе у Горажду Хашим Реџић (89) из Сарајева убио се активирајући ручну бомбу у купатилу ове установе.

Трагедија се десила у уторак у 12.40 часова, након прославе новогодишњих празника у дому. 

Послије прославе Хашим је био са три особе у соби. Сачекао је да сви изађу из купатила, ушао унутра и активирао бомбу. Срећа у несрећи је што нико од запослених и других штићеника није повријеђен. Разлог због којег је старац дигао руку на себе нико не може да претпостави.

Није познато на који је начин набавио бомбу, али ради се о установи отвореног типа. Осамдесетдеветогодишњак је у дому био смјештен посљедњих неколико година.

Запослени у овој установи су у шоку и невјерици, јер је несрећни старац био један од омиљених станара дома, учесник Народноослободилачког рата и првоборац са Сутјеске. Он се као дјечак прикључио партизанима, преживио и офанзиву на Сутјесци, а у посљедњем рату избјегао је из Рогатице, гдје је до тада живио.

- Сви смо били овдје, на скромној свечаности поводом новогодишњих празника, честитали смо му Нову годину. Ово нас је шокирало. Није било никаквих индиција да ће починити тако нешто. Жао нам је, јер ради се о човјеку који је био историја, тако да смо потресени као да нам је био члан породице - казао је директор дома Сафет Бајровић.

Увиђај је обавила полиција МУП-а Босанко-подрињског кантона као и дежурни мртвозорник који су потврдили да је ријеч о самоубиству. Према ријечима главног кантоналног тужиоца Мирсада Билајца, нема потребе за отварањем истраге о овом догађају. Тијело је предато у гасулхану Меџлиса исламске заједнице у Горажду.

- Како нема сумњи да се ради о кривичном дјелу, обдукција неће бити наложена - рекао је Билајац.

Трагична Хашимова смрт погодила је многе, а овај бивши партизан сахрањен је јуче.

Болест

Прије неколико дана Хашим је дао изјаву за федералне медије поводом снимања репортаже о дому.

Штићеници ове установе су тада завршили радионицу израде слика на алуминијумској фолији. Пожалио се да је болестан неколико дана и да се плаши инфаркта. Руководству установе захвалио је на организацији оваквих активности које старије особе пробуде из свакодневице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана