Бивши начелник општине Језеро куму намјестио посао вриједан 31.000 КМ?

Небојша Томашевић
Бивши начелник општине Језеро куму намјестио посао вриједан 31.000 КМ?

Бањалука - Бивши начелник општине Језеро Душан Шајин (47) оптужен је да је злоупотребом положаја свом вјенчаном куму М. В. незаконито повјерио посао уређења обала језера Ђол вриједан око 31.000 КМ.

Оптужницу против њега подигло је бањалучко Окружно тужилаштво, а потврдио Основну суд у Мркоњић Граду.

Према оптужници он је током јула 2013. године с  М. В.  директним споразумом закључио шест уговора о уређењу обале језера Ђол иако се радило о истој парцели. Ријеч је о појединачним уговорима чија вриједност  није прелазила 6.000 КМ, док је укупна вриједност извршених радова износила 31.260 КМ. У оптужници се наводи да је овакво закључивање уговора било супротно Закону о јавним набавкама и да је Шајин све урадио у намјери да свом куму прибави противправну имовинску корист. Оптужница га терети да је на овај начин починио злоупотребу службеног положаја или овлашћења.

Шајин је све оптужбе одбацио и истакао да му је закон дозвољавао да директном погодбом закључује уговоре чија вриједност не прелази 6.000 КМ. Појаснио је да је за сав урађени посао вођена уредна пословна документација.

- Та оптужница је била одбачена, али је на захтјев потпредсједника скупштине општине Језеро Шевала Рибића поново покренута. Он се жалио искључиво због тога што сам с њим у лошим односима,  а ријеч је о човјеку који је деведесетих година спремао злочине над становницима општине Језеро, а ја сам то спријечио. Док сам био начелник рађена је ревизија послова у општини и ништа спорно није утврђено. Да сам желио да чиним злоупотребе не бих сам себи смањивао плату а што сам урадио  - казао је Шајин.

Потпредсједник СО Језеро Шевал Рибић истакао је да је Шајин оштетио општину и да због тог треба да одговара, те да он с тим нема никакве везе.

Шајин је оптужен по старом Кривичном закону Републике Српске којим је за оптужбе које се њему стављају на терет предвиђена казна од године до осам година затвора.

Смјена

Душан Шајин био је начелник општине Језеро од 2012. до 2016. године. Током 2014. године покретан је захтјев за његову смјену, али је он то преживио. Иницијативу за његову смјену покренула је тадашња нова скупштинска већина коју су чинили одборници Српске демократске странке и Савеза независних социјалдемократа. Одржан је референдум и та иницијатива није прошла.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана