Билчар није имао план да убије

nezavisne.com
Билчар није имао план да убије

Бањалука - Горан Билчар болује од епилепсије, а приликом извршења кривичног дјела био је у стању повишене раздражености и привремене психичке поремећености средњег степена.

Рекао је ово у петак у бањалучком Окружном суду психијатар Милан Стојаковић, који је обавио психијатријски преглед и психолошко тестирање Билчара на захтјев одбране оптуженог, којем се суди за убиство Бојана Миловановића из Козарске Дубице. Младић је, подсјећамо, усмрћен након туче 18. октобра прошле године када га је Билчар убо шрафцигером у главу у бањалучкој Улици Николе Пашића, а због учествовања у тучи оптужени су Бањалучанин Марко Михајловић (27), Билчарев пријатељ, и Дубичани Ђорђе Боровчанин (25) и Ђорђе Ђенадија (21), који су били са Миловановићем.

Стојаковић је појаснио да особе са епилепсијом имају продужени афект, те да Билчар није имао душевно обољење, а приликом извршења кривичног дјела био је у стању повишене емоционалне раздражености.

“Кад дођу у стање страха, код њих се такав осјећај дуже задржава. Испитаник има нижи праг толеранције на фрустрације”, рекао је Стојаковић. Истакао је да је сукоб дјеловао фрустрирајуће и на једну и на другу групу, а страх, како каже, почиње када је дошло до директног сукоба.

“У  обје групе постоји страх, афект који се не може искључити. Његов допринос је када је био у афективном стању и узео дизалицу. Није имао план да убије. Све што се даље дешавало резултат је афекта”, рекао је Стојаковић.  Испричао је да му је Билчар приликом испитивања испричао да нигдје није видио крв, а Михајловић му је чак и рекао: “Дигао се момак док смо ишли по Владу”, због чега није ни имао представу да се тако нешто десило.

“Сматрам да је овај налаз оправдање поступка оптуженог”, приговорио је  тужилац Саша Лаботић.

Приговорили су и адвокати Боровчанина и Ђенадије истичући да је налаз непотпун.

“Мислим да у спису постоји довољно елемената да се алкохол узме у разматрање”, рекао је Боровчанинов адвокат Миљкан Пуцар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана