Berić mora platiti troškove za advokata

G. M.
Berić mora platiti troškove za advokata

Banjaluka - Sudsko vijeće Okružnog suda u Banjaluci odbilo je žalbu ratnog vojnog invalida Milenka Berića na rješenje kojim mu je taj sud naložio da plati 9.308 maraka za troškove branioca kojeg su mu iste sudije ranije dodijelile po službenoj dužnosti zbog slabog imovnog stanja.

"Glas Srpske" objavio je ranije da je Berić osuđen na šest godina zatvora za ratni zločin, odnosno ubistvo dvojice Bošnjaka iako su svjedoci na suđenju rekli da on nije bio na mjestu ubistva i da nije imao oružje ni uniformu. Nakon toga mu je naloženo da plati sudske troškove.

- Optuženom nije postavljen branilac po osnovu lošeg imovnog stanja niti ga je sud oslobodio obaveze plaćanja troškova krivičnog postupka. Propisano je da će izdaci postavljenog branioca i njegova nagrada biti isplaćeni iz sredstava suda samo ako bi tim plaćanjem bilo dovedeno u pitanje izdržavanje optuženog ili lica koje je obavezan izdržavati - navedeno je u rješenju koje potpisao predsjednik sudskog vijeća Milorad Novković.

Predsjednik sudskog vijeća Snježana Kudrić ranije je donijela rješenje koje pobija navode iz te odluke.

- Optuženi Berić podnio je zahtjev za postavljanje branioca po službenoj dužnosti navodeći da je slabog imovnog stanja i da nije u mogućnosti da se sam brani. Sud je odlučio da za branioca postavi advokata Milana Romanića - navedeno je u prvom rješenju.

Berić je nakon presude suspendovan sa posla policajca, njegova supruga je nezaposlena, a imaju dvoje srednjoškolaca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana