Бенеди Ђукановић плаћени убица мафије, у Београду осуђен за покушај убиства вође раковачког клана

srpskalive.com
Бенеди Ђукановић плаћени убица мафије, у Београду осуђен за покушај убиства вође раковачког клана

Бенеди Ђукановић, осумљичен за убиство бањалучког привредника Славише Крунића, прије десет година у Србији осуђен је као непосреди извршилац једног нарученог убиства.

Ђукановић  и Милош Ђордиа, обојица из БиХ, и београђанин Саша Николић ухапшени су у октобру 2008. године у Србији јер су планирали да убију некадашњег вођу криминалог раковачког клана Небојшу Стојковића званог Стојке. Првобитно су осуђени на укупно 15 година затвора, али је пресуда касније укинута.

Они су планирали да Стојковића дигну у ваздух са два килограма експлозива постављеним у његов “ауди”, паркиран испред зграде у којој живи на Врачару.

Бенеди Ђукановић и Милош Ђордиа су требали бити непосредни извршиоци убиства, а Саша Николић, звани Чварак, био је осумњичен као наручилац убиства. Чварак је био бивши припадник раковичког клана, али је дошао у сукоб са Стојаковићем.

Небојша Стојковић звани Стојке према информацијама “Беле књиге” о организованом криминалу коју је МУП Србије саставио током 2002. и 2003. године,  предводио је раковички клан, веома агресивну и бруталну криминалну групу, која се бавила рекетирањем, изнудама, зеленаштвом, отмицама, трговином наркотицима.

Он је  изрешетан и 2017. године у Барселони али је преживио. На његов аутомобилу пуцали су непознати нападачи, а у тренутку напада код себе је имао босанске документе. Шпанска полиција је дошла до информације да је Стојковић изрешетан јер није хтио да ода своја сазнања у вези с нестанком 300 килограма кокаина у Валенсији што је био  повод за почетак крвавог рата између “кавачког” и “шкаљарског” клана који траје и данас.

Прије распада некада заједничког которског клана на “кавчане” и “шкаљарце” Стојковић је био један од најближих сарадника Дејана Стојановића званог Кека, вође клана са Новог Београда, који се већ неколико година налази у Бразилу где је један од највећих трговаца наркотицима и људи који важе за крупне дистрибутере кокаина према Европи.

У новој подијели карата Кека је остао на страни заједно са кавачким кланом док се Стојковић више приближио “шкаљарцима”.

Још један Бањалучанин био је припадник Кекиног клана. Љубану Ећиму пред Специјалним судом у Београду судило се за учешће у групи која је више година организовано продавала наркотике и коју је МУП Србије окарактерисао као једну од најорганизованијих, пуштен је на слободу када је положио кауцију од 400.000 евра.

Он се у притвору налазио од 12. децембра 2007. када је ухапшен заједно са још четворицом чланова Кекине групе која је, према полицијском саопштењу, дјеловала на територији више земаља: Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Чешке и Швајцарске.

У њиховим становима у Београду пронађено је око 48 килограма хероина, 4 килограма кокаина, неколико пиштоља, фалсификоване исправе и 210.000 евра.

Ећим је на крају ослобођен оптужби за криминално удруживање и трговину наркотицима јер, према ријечима Јовице Јовановића, замјеника специјалног тужиоца, није било доказа за то.

Као вођа Кекине групе био је оптужен и Жељко Радовановић, звани Вотка, поријеклом из Бијељине које је био неколико мјесеци у бјекству и ухапшен је у Сарајеву.

Да ли је Бенеди Ђукановић човјек који ради за неки од ових кланова, још увијек се не зна.

Оно што се зна јесте да је Бенедија Ђукановића званог Бенџо полиција РС  ухапсила прије двије године због пљачке златаре у Кључу. Наиме, због сумње да је 22. маја 2013. године украо ауто у Приједору, одвезао се у Кључ гдје је опљачкао златару “Сарајка”, одакле је украден златни накит и новац, укупне вриједности 55.000 марака.

То разбојништво изведено је усред бијела дана, односно у 10.30, када је маскирани бандит претукао пиштољем по глави власницу златаре Расему Шабић. Тада је један од пљачкаша ушао у радњу, док је његов, најмање један, саучесник чекао испред објекта. Успјели су покупити плијен.

Пљачкаши, како је већ познато, потом су побјегли према Мркоњић Граду. Полиција је бандитима направила клопку, али су они у Чађавици скренули према Мањачи те у Стричићима пуцали на полицајце. Ауто је пронађен напуштен у мјесту Лакићи, недалеко од Стричића.

Ђукановић је тада предат Кантоналном тужилаштву УСК, али се не зна да ли је осуђен и колико је провео у затвору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана