Бегић преко жртава бјежи од правде

Небојша Томашевић
Бегић преко жртава бјежи од правде

Бањалука - Еколошки инспектор у општини Сребреница Илијас Бегић (58), који је оптужен за примање 2.500 КМ мита, покушао је да предстојеће дане жалости у Сребреници искористи за избјегавање судских рочишта.

Он је бањалучком Окружном суду упутио захтјев за одгађање почетка суђења због слабог здравља, наводећи уз то да је “јул проглашен за мјесец жалости у Сребреници”. Његов захтјев је прочитао судија Пане Гаврић, који је почетак суђења Бегићу одгодио за август. Тужилац Слободан Ћелић је казао да је од Бегићевих колега добио информације да је дан раније био на послу. Незванично сазнајемо да је Бегић и јуче, када је требало да буде у судници, био на послу.

Иако је против њега потврђена оптужница, он још није суспендован. Извор близак истрази је казао да је Бегић толико дрзак у својим нелегалностима да је чак од општине Сребреница тражио да му буду исплаћене плате док је био под истрагом у притвору због оптужби да је примио мито.

Начелник Сребренице Младен Грујичић потврдио је да Бегић није суспендован, али је истакао да је тај процес у току.

- Био је суспендован, али пошто у вези са његовим случајем нисмо ништа добили од тужилаштва, опет је почео да ради. Истина је да је од начелника финансија тражио да му буду исплаћене плате док није радио, али то му није удовољено - казао је Грујичић.

Републичко тужилаштво терети Бегића да је узео 2.500 КМ мита од директора пословнице фирме “Мастер фриго” Милисава Јовановића. То је урадио да би заузврат сакрио наводне неправилности и да не би казнио предузеће. Према оптужници, први пут је узео 500 марака, а затим током друге контроле из складишта фирме је узео три вреће кромпира, рекавши да је једна за њега, друга за пољопривредног инспектора, а трећа за инспекторку. У оптужници се наводи да је од Јовановића након тога тражио још 2.000 КМ, рекавши му да ће бити миран четири године од инспекцијских контрола, а затим договорио преузимање новца. Бегић и Јовановић су се нашли 19. марта на паркингу мјесне заједнице у Коњевић Пољу, гдје је инспектор у ауту добио паре. Након тога, корумпирани инспектор је ухапшен и код њега је пронађен новац, послије чега је мјесец провео у притвору. Његов коментар на оптужбе и недолазак на суд нисмо успјели да добијемо јер се није јављао на телефон.

Струја

Инспектор Илијас Бегић у ранијем периоду сумњичен је и за крађу електричне енергије у својој кући. Осим њега, током 2016. године за исто кривично дјело полиција је теретила начелника општине Сребреница Ћамила Дураковића и шефа одборничке групе у Скупштини општине Суљу Чакановића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана