Батинаши пристали на деценију затвора

Небојша Томашевић
Батинаши пристали на деценију затвора

Бањалука - Милан Малић звани Паха (26) и Драган Срдић (26), оптужени за изнуде и премлаћивање, те Небојша Микић, кога терете за наношење повреда у тучи, договорили су се са Тужилаштвом о споразумном признању кривице на основу којег би требало да добију 10 година и четири мјесеца затвора, сазнаје "Глас Српске".

Највећа казна од седам година предвиђена је за Малића кога оптужница терети за три изнуде и премлаћивање четири особе, те паљење "мерцедеса" комшије Горана М.

Срдићу је предвиђено три године затвора за изнуду и премлаћивање, док је најмања казна од четири мјесеца предвиђена за Микића кога терете за учешће у тучи и повређивање једне особе.

Њихови адвокати и тужилац на почетку суђења у бањалучком Окружном суду обавијестили су вијеће да су се сва тројица договорила о споразумима о признању кривице.

Потом су од судије затражили да суђење буде одгођено јер ће ускоро потписати споразуме. Након тога предсједник судског вијећа Пане Гаврић одгодио је суђење. Разматрање споразума заказано је за 26. април, када ће бити познато да ли ће суд прихватити предложене казне или не.

Оптужница терети Малића да је од новембра 2015. до новембра 2017. починио шест кривичних дјела. Срдићу и Микићу на терет је стављено да су с Малићем учествовали у по једном дјелу. Према оптужници, Малић је 5. новембра 2015. изнуђивао новац од В. С. којем је пријетио да ће га убити и запалити му кућу ако му не да 250 КМ. Тога дана је са још четири особе отишао до куће В. С. гдје је затекао његову сестру А. С. којој је пријетио да ће је силовати и убити, те јој избости пса ако не добије новац. Када је наишао В. С., Малић му је рекао: "Дођи овамо да те избодем", држећи маказе, али је побјегао када је наишла полиција.

Малића и Срдића оптужница терети да су 13. априла 2016. претукли М. К. тражећи од њега 80 КМ или јагње и прасе јер је наводно оштетио блатобран Малићевог возила. М. К. је од комшије у замјену за жито узео прасе и јагње, а батинаши су га натјерали да прода јагње за 80 КМ и да им да паре, док су прасе узели. Овај двојац терете и да су 18. септембра лани претукли С. Б. испред кафића у Бањалуци. Малићу и Микићу на терет је стављено да су 23. септембра прошле године претукли Н. Ш. (20) из Чајнича коме су циглама поломили кости лица. Малића терете да је 10. новембра лани претукао комшију Горана М. те од њега изнудио 100 КМ и отео му кључеве "мерцедеса". Од њега је прво тражио да му врати 700 КМ наводног дуга. Седам дана касније Малић је запалио комшијин "мерцедес", а оштећена су још два аутомобила и прозори стана на згради. Причињена је штета од 13.400 КМ.

Познати полицији

Сва тројица оптужених одраније су позната полицији по чињењу кривичних дјела. Милан Малић и Небојша Микић су раније осуђивани. Малић је недавно добио шест година робије због учешћа у разбојништву током којег су у бањалучкој улици Мише Ступара претукли Александра К. и његовог брата Његоша К. који је убоден у груди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана