Banjaluku Dragaš volio više od sebe

Mirna Pijetlović
Banjaluku Dragaš volio više od sebe

Banjaluka - Mjesto dešavanja poznato, "Klub umjetnika" u Banjaluci, ali ovaj put sa posebnim povodom, divnim sjećanjem na umjetnika Slobodana Dragaša, koji je u pravom smislu riječi živio umjetnost.

Spuštanjem niz dobro poznate stepenice nekadašnjeg skladišta za ugalj u željezničkoj stanici ulazi se u "Klub" krcat poznatim licima, prijateljima, gdje je svakoga ko je došao dočekala bura pomiješanih emocija.

Nije bila jasna granica sreće i tuge, ali je atmosfera, ipak, bila protkana pjesmom, smijehom, anegdotama i pričom o umjetnosti, jer bi on, Slobodan Dragaš, tako volio.

Čovjek koji je, kako kaže umjetnik Renato Rakić, volio više Banjaluku nego sebe, među svojom porodicom, prijateljima i najdražim gradom nije već punih devet godina. Umro je 29. marta 2006. godine.

Međutim, on je tu, među nama. Samo treba da se osvrnemo oko sebe i osjetićemo i vidjećemo da je dobri Dragašev duh duboko utemeljen u svaki ćošak Banjaluke.

- Samo kada krenemo od ovog mjesta, "Kluba umjetnika". To je on osmislio sa ciljem da umjetnost približi ljudima. Ovo nije klasična galerija u kojoj provedete neko vrijeme sa umjetničkim djelima. To je kafić koji širom otvara svoja vrata svakom posjetiocu koji može vrijeme provedeno tu bukvalno živjeti sa umjetnošću - rekao je jedan od bliskih Dragaševih prijatelja Miloš Šolaja.

Podsjetio je da je Dragaš bio inicijator velikog broja kulturnih sadržaja, kolonija, a kako ističe, mnogi ne znaju da je upravo on autor reljefa na "Boski", koji je uradio u znak sjećanja na zemljotres koji je pogodio Banjaluku 1969. godine.

- Banjalučki klub "Delta" je takođe njegov koncept, pa kolonija Krupa na Vrbasu, a mnoga njegova djela i skulpture u javnim prostorima govore da Slobodan i njegovi umjetnički ciljevi žive među nama. Samo treba da ih se podsjetimo i nastavimo putem koji nam je on utabao - kazao je Šolaja.

"Klub umjetnika" je ovaj put obogaćen sa nekoliko Dragaševih djela koja do sada nisu bila prikazana u javnosti.

- Ova izložba nije retrospektiva, nije programski definisan izbor. Ovo nije izložba zamišljena sa ciljem da se predstavi određena faza ili određena likovna problematika u opusu velikog umjetnika, opusu koji je prekinut prerano, naglo i nepravedno. Ova izložba je diktirana nakupljenom tugom, erupcijom sjećanja i nezaustavljivo nadirućih pitanja - zapisala je istoričar umjetnosti Ljiljana Ševo.

Kako je rekao umjetnik Goran Janković, Dragaš je ostavio dubok i svijetao trag u Banjaluci.

- Ono što je posebno je da je Dragaš u svojim slikama, crtežima i skulpturama dao originalan pogled i rakurs prema figuraciji koju je njegovao. Nadam se da će nadležni naći način da se jednom retrospektivnom izložbom oda pošta našem sugrađaninu i umjetniku - zaključio je Janković.

Fondacija i ulica

- Sljedeće godine napuniće se decenija otkako Slobodan Dragaš nije sa nama. Znamo da je testamentom veliku većinu svojih djela ostavio Banjaluci. Upravo zbog toga ćemo pokrenuti inicijativu o osnivanju fondacije sa njegovim imenom, iz koje bi bili stipendirani mladi umjetnici, kao i da jedna ulica u Banjaluci ponese njegovo ime, jer je Dragaš to i te kako zaslužio - rekao je Miloš Šolaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana