Banjaluka: Pješak imao tri promila alkohola!

Goran Obradović
Banjaluka: Pješak imao tri promila alkohola!

Banjaluka - Na području Banjaluke policija je uhapsila pješaka kod kojeg je alkotestiranjem utvrđeno da je imao gotovo tri promila alkohola u krvi.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka rekli su da su od 26. jula, kada je počela primjena novog Zakona o prekršajima RS, uhapsili 13 soba zbog učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola.

- Od toga je bilo 12 vozača i jedan pješak, kod kojeg je alkotestiranjem utvrđeno prisustvo 2,99 promila alkohola u organizmu - rekli su u CJB Banjaluka.

U akciji prijedorske policije koja je sprovedena proteklog vikenda otkriven je veći broj pijanih vozača, a trojica su privedena na triježnjenje jer su imali više od jednog promila alkohola u krvi.

Na području Lopara policija je uhapsila dvije osobe koje su učestvovale u saobraćajnoj nesreći, jer su u krvi imali više od jednog promila. U ovoj nesreći dvije osobe zadobile su lakše povrede.

Načelnik Jedinice za poslove bezbjednosti saobraćaja u Upravi policije MUP-a RS Goran Šmitran pojasnio je da je, prema odredbama novog zakona, policija dužna da zadrži do otrežnjenja ili oporavka osobu koja je zatečena dok čini prekršaj, a koja ima više od jednog promila alkohola u krvi ili odbije alkotest, kao i osobu za koju se utvrdi da je pod uticajem droge. Zadržavanje ne može da bude duže od 12 časova.

- Ovo je značajno u slučajevima kad policija zaustavi pijanog vozača i utvrdi da nema načina da se njegovo vozilo preveze na drugo mjesto, jer sa njim nema druge osobe da to učini. Tada policija prevozi to vozilo na drugo mjesto kako bi bilo bezbjedno, a troškovi će biti naplaćeni od vozača - istakao je Šmitran i dodao da će na ovaj način biti povećana bezbjednost u saobraćaju.

Prema njegovim riječima, lani su 1.273 pijana vozača uzrokovala saobraćajne nesreće, dok ih je u prvih sedam mjeseci ove godine bilo 692.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana