Бањалука: Напали директорицу у школском дворишту

nezavisne.com
Бањалука: Напали директорицу у школском дворишту

Бањалука - Татјану Вилендечић, директорицу ОШ "Вук Стефановић Караџић" у Бањалуци, напала је група од десетак момака на игралишту ове школе.

Напад се десио у току наставе, након што им је рекла да ту не могу играти фудбал јер дјеца треба да имају час физичког васпитања.

"Негдје око 16 часова, на почетку четвртог часа, пришла сам групи момака који су играли фудбал и питала их јесу ли се коме обратили и тражили дозволу да користе школско игралиште, јер је у том тренутку био у току наставни процес. Такође, ту је био и камион са материјалом за санацију крова, који је заузимао други дио школског игралишта, па дјеца која су имала час физичког нису имали гдје да га обаве. Послије тога крећу проблеми", појашњава она за Независне новине.

Како наводи, салва погрдних ријечи и пријетњи је затим упућена на њен рачун, а у једном тренутку су се сви младићи окупили и опколили је.

"На моје најнормалније питање, које увијек постављам свима који користе игралиште које припада школи, добила сам море погрдних ријечи на свој рачун, типа 'шта хоћеш ти, сељанко, ко си ти у уопште', 'ми смо организовали ово игралиште, није ово твоја прћија', и неке ријечи које нису за новине. Након тога су ми говорили да им морам доказати да сам ја директор, опколили су ме, уносили ми се у лице, галамили и поручили ми пријетећи да познају мог сина", видно потресена прича Вилендечићева и додаје да је, пошто се осјећала угрожено, била приморана да позове полицију, која је дошла и упозорила младиће да се убудуће не смију тако понашати.

Вилендечићева прича да је о инциденту обавијестила и ресорно министарство те тражила појачан полицијски надзор над школским игралиштем, с обзиром на то да, како каже, ово није први пут да је особље ове школе имало сличне проблеме.

"Овај проблем се вуче одавно, али никада нико није урадио нешто овако. Учитељи и наставници као мишеви прво провирују кроз прозор због страха да ли некога има на теренима, па тек онда излазе, јер их не смију питати да се склоне. Нашу дјецу, школску, затварамо у салу или их водимо негдје са стране да се баве спортом. Па то је нечувено, ваљда они треба нас да питају да користе игралиште, а не ми њих. Послије овога случаја, педагогица ми је отворено рекла да се боје тих момака", казала је директорица.

Момци које је полиција приморала да напусте терен кажу како ће о овоме обавијестити и градоначелника.

"Млади смо да би се без спорта носили са проблемима времена у коме живимо, па смо често на школском, бавимо се спортом. Младе људе, умјесто изгоњења, треба привлачити спортским теренима и догађајима", наводи се у њиховој објави на Facebookу.

Игра дозвољена

И мајстор у овој школи Миле Тубић каже да се дјеца редовно играју на школском игралишту те да им особље због тога не прави проблеме.

"Стално се игра на нашим игралиштима, током љета по читав дан и нико им не брани. По читаву ноћ млади знају сједити љети на школском игралишту, а нико им ни ријеч не каже", навео је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана