Banjalučkim inspektorima presuda u ponedjeljak

Nebojša Tomašević
Banjalučkim inspektorima presuda u ponedjeljak

Banjaluka - Presuda inspektorima banjalučkog Centra javne bezbjednosti Srđanu Raduloviću i drugima, koje tužilaštvo tereti za organizovanu trgovinu drogom i druga djela, biće izrečena i objavljena u ponedjeljak.

Ovo je odlučilo vijeće banjalučkog Okružnog suda nakon što je juče završeno iznošenje završnih riječi petorice inspektora koji se brane sa slobode. Iznošenje završnih riječi trajalo je tri dana.

Osim Radulovića za trgovinu drogom optuženi su inspektori Marko Kovačević i Ognjen Stijak, koji su u pritvoru. Zajedno s njima optuženi su inspektori Dario Dabić, Jovan Miljković, Goran Mihajlica, Gavrilo Šinković i Vladimir Marčeta. Njih optužnica tereti za iznude iskaza, zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja, nanošenje teških povreda, falsifikovanje službene isprave, lažno prijavljivanje krivičnog djela, te povredu ljudskog dostojanstva. Ova djela stavljaju se na teret i prvoj trojici optuženih.

U petočasovnoj završnoj riječi specijalni tužioci Mladen Mitrović i Živana Bajić su istakli da smatraju da su dokazali navode optužnice i zatražili su da se inspektori osude. Tužilaštvo je zatražilo i da se od optuženih oduzme 117.000 maraka, jer su ih zaradili prodajom droge te da bude oduzeto 9.000 maraka i 449 evra od Stijaka, za koje se sumnja da su zarađeni krivičnim djelom. Zatražili su da inspektorima bude izrečena i zabrana da deset godina obavljaju poslove koje su radili.

Svi optuženi i njihovi advokati istakli su da za osudu nema nijednog dokaza i da treba da budu oslobođeni. Jedino je Mihajlica kazao da odluku prepušta sudskom vijeću. Odbrana optuženih smatra da je optužnica zasnovana na izjavama svjedoka pokajnika Slavka Đurića i narko-dilera Gorana Bošnjaka, kao i na izjavama sumnjivih svjedoka uživalaca droge.

Prvooptuženi Radulović je u završnoj riječi istakao da je uhapšen nezakonito bez ijednog dokaza.

- Svoj posao sam radio profesionalno u skladu sa zakonom i za to sam nagrađivan - istakao je Radulović u završnoj riječi. Njegov advokat Branko Gudalo je kazao da je istakao da tužilaštvo nijednim dokazom nije dokazalo svoje tvrdnje.

Kovačević je istakao da njega glavni svjedok tužilaštva Đurić nije nikako pominjao od kraja 2011. pa do hapšenja 2013. godine, što ukazuje da on nije bio član nikakvog zločinačkog udruženja. Stijak je zatražio oslobađajući presudu ne zbog nedostatka dokaza, već, kako je rekao, zato što je dokazano da navodi optužnice nisu tačni. Njegov advokat Marinko Brkić smatra da je istraga bila nezakonita i zlonamjerna. Na manjkavost optužnice i nezakonit status pojedinih svjedoka ukazao je i branilac četvorice kriminalističkih inspektora koji se brane sa slobode Živko Bojić. On je istakao da je davanjem povlaštenog statusa Đuriću povrijeđen Krivični zakon RS.

Šiniković i njegov branilac Simo Tošić takođe smatraju da za presudu nema dokaza.

Optužnica

Specijalno tužilaštvo tereti Srađana Radulovića, Marka Kovačevića i Ognjena Stijaka da su organizovano preprodavali drogu od početka 2011. godine do oktobra 2013. godine.

Navodi se da su prodajom osam kilograma heroina i 6,7 kilograma marihuane zaradili oko 117.000 maraka.

Ostalih pet optuženih inspektora tužilaštvo tereti da su im pomagali tako što su iznuđivali iskaze od uhapšenih dilera, falsifikovali službene isprave i tukli pojedine uhapšene da bi dobili iskaze kakve su željeli.

Ove radnje stavljaju se na teret i prvoj trojici optuženih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana