“Бањалучка ласта” и радник Градске управе пали због дроге

Небојша Томашевић
“Бањалучка ласта” и радник Градске управе пали због дроге

Бањалука - Позната “бањалучка ласта” Игор Арсенић (22), радник Градске управе Бањалука Зоран Тешановић (37) и још пет особа ухапшени су јуче у акцији “Арсенал” због шверца наркотика.

Акција је изведена на подручју Бањалуке, а двојица осумњичених успјели су да избјегну стављање лисица на руке. Овом групом је, како сазнајемо, руководио Игор Зарић (22) који је јуче избјегао хапшење и за њим ће бити расписана потјерница.

Осим Тешановића и Игора Арсенића, ухапшени су Зоран Ћевриз (29), Мирослав Милетић (29), Милан Милановић (24) и Боран Пејаковић (42), те Игоров брат Звјездан Арсенић (24). Трага се још и за Слободаном Станковићем (22) који је такође избјегао хапшење као и Зарић. Полиција их све сумњичи да су били дио организоване групе која је шверцовала кокаин, хероин, марихуану и спид.

Извор близак истрази је појаснио да је ова група дуже дјеловала на подручју Бањалуке, а праћени су посљедњих пола године.

- Сумњамо да су заједно и одвојено уз претходне договоре о мјесту, времену и цијени препродавали разне наркотике конзументима на подручју Бањалуке. Током истраге прикупљено је доста доказа који ће помоћи у даљем кривичном поступку против њих - рекао је извор близак истрази.

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске, које је спровело акцију, саопштено је да осумњичене терете да су као организована криминална група шверцовали дрогу.

- У оквиру акције која је трајала више мјесеци заплијењена је одређена количина кокаина, хероина, марихуане и спида те хемијских супстанци које се мијешају с дрогом. Заплијењена је и одређена количина новца, те оружја и муниције - саопштено је из полиције.

Тројица, од укупно седам, ухапшених у акцији бањалучке полиције “Арсенал” предати су јутрос Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци.

У оквиру поменуте акције претресено је десет локација на подручју Бањалуке. Према незваничним информацијама, заплијењено је око 27 грама кокаина, 78 грама спида, пет грама хероина, 61 грам марихуане те 216 грама прашка који се користи за миксање дроге. Такође, заплијењена је опрема за паковање и вагање дроге, пиштољ калибра 7,62 милиметра и већи износ новца за који се сумња да потиче од трговине дрогом. Већина ухапшених одраније је позната полицији, док је осумњичени Тешановић запослен у Одсјеку за саобраћај Градске управе Бањалука на пословима наплате паркинга. Он је, како сазнајемо, радио и у обезбјеђењу у једном ноћном клубу у Бањалуци.

У Градској управи Бањалука су казали да нису званично обавијештени о хапшењу њиховог радника и да су ту информацију сазнали из медија.

- Уколико се утврди да је наш радник починио кривично дјело, предузећемо мјере из наше надлежности - рекли су у Градској управи.

У ранијем периоду бањалучку Градску управу потресле су двије сличне афере. Њихова два радника ухапшена су и осуђена због кривичних дјела, а оба су након тога остала без посла. Осумњичени Игор Арсенић двије године заредом, 2016. и 2017, био је побједник у извођењу скокова с Градског моста у Бањалуци у стилу такозване “врбаске ласте”. Арсенић је први пут наступио 2012. године када је заузео треће место, а досад је учествовао на регионалним скакаоницама.

Притворени “насљедници”

Тужилаштво БиХ предложило је једномјесечни притвор за ухапшене у акцији “Насљедник” због организованог шверца наркотика. Притвор је затражен за Стјепана Лазаревића Брацу (65) из Пала, Бојана Сегића Дебелог (41) из Прњавора и држављанина Србије Властимира Томића званог Шуца и Шукер (58) из Ваљева.

Терете их да су из Албаније кријумчарили веће количине марихуане и сканка и препродавали их у БиХ и ЕУ. Акција “Насљедник” је изведена на подручју Бањалуке, Источног Сарајева и Прњавора, а заплијењено је, између осталог, око 16 килограма марихуане и сканка, оружје, муниција и возила. Осумњичени су пали након што су прикривеним истражиоцима продали дрогу. Стјепан Лазаревић је отац убијеног Мирослава и њега је полиција пратила након тог злочина због неких дешавања. Током истраге полицајци су схватили да га прати и Тужилаштво БиХ и СИПА због наркотика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана