Bačena bomba na vozilo mitropolita

Nevena Bunić
Bačena bomba na vozilo mitropolita

Foča - Policija traga za napadačem koji je bacio bombu u dvorište Srednje bogoslovske škole "Sveti Petar Dabrobosanski" u Velečevu kod Foče i oštetio "audi A6" koji koristi mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

U eksploziji, koja je odjeknula u utorak u 2.30 časova u krugu bogoslovske škole u kojoj se školuje i živi više stotina mladih bogoslova, na sreću, niko nije povrijeđen.

Za vrijeme bombaškog napada, osim mitropolita i đaka, u prostorijama Bogoslovije je boravio i veliki broj sveštenika koji su prisustvovali dvodnevnom seminaru u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi.

Izvor blizak istrazi je ispričao da je bomba bačena odmah na ulazu u školu.

- Začula se samo eksplozija, ali niko ništa nije vidio. Na sreću, niko nije povrijeđen. Vozilo koje koristi mitropolit je oštećeno, popucala su stakla i gume su oštećene, ali je šteta mala - ispričao je izvor.

U Policijskoj upravi u Foči rekli su da im je eksplozija prijavljena oko pola tri iza ponoći, nakon čega su veći broj službenika i patrolu uputili na mjesto eksplozije.

- Noćni čuvar prijavio je da je u krugu škole aktivirana eksplozivna naprava i da je oštećeno jedno vozilo. Sakupljeni su i izuzeti određeni tragovi koji će biti predmet vještačenja s ciljem pronalaska izvršioca ovog djela - rekao je načelnik Odjeljenja krim-policije u Policijskoj upravi Foča Duško Tomović.

Dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Trebinje naložio je da budu preduzete sve mjere da se rasvijetli krivično djelo izazivanje opšte opasnosti. 

Srednja bogoslovska škola "Sveti Petar Dabrobosanski" jedina je bogoslovska škola u BiH, a u okviru nje nalazi se i dom učenika ove škole koji je nekada bio ženski zatvor.

Ovaj napad u Mitropoliji dabrobosanskoj juče nisu željeli da komentarišu. Nismo uspjeli ni da stupimo u kontakt sa rektorom Bogoslovije, arhimandritom Lazarom Lazarevićem, jer nije odgovarao na naše telefonske pozive. Mitropolit je juče po završetku seminara napustio prostorije Bogoslovije. Nezvanično saznajemo da ni pred sveštenstvom nije komentarisao nemili događaj.

Republički sekretarijat za vjere izrazio je zaprepaštenje zbog ovog nemilog događaja.

- Posebno nas brine činjenica da je moglo doći do tragičnih posljedica ovog nedjela, te činjenica da je u vrijeme eksplozije u školi boravio i mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom, kao i veliki broj bogoslova i sveštenika budući da se u Bogosloviji održava seminar - naveli su iz Sekretarijata i dodali da uz oštre osude od nadležnih organa očekuju brzu i efikasnu istragu, otkrivanje počinilaca i njihovo brzo privođenje pravdi.

Oskrnavljen hram

Imovina Srpske pravoslavne crkve sve češće je na meti vandala. Hram Svetog Save u sarajevskom naselju Blažuj oskrnavljen je u maju 2013. godine kada je nepoznati počinilac, ili više njih, polupao stakla na šest prozora i ispisao neprimjerene poruke.

Polupana su stakla na prozorima, a nepoznati vandali su na zidu hrama sa oltarske strane tamnom bojom dva puta ispisali "Alah".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana