Бачена бомба на возило митрополита

Невена Бунић
Бачена бомба на возило митрополита

Фоча - Полиција трага за нападачем који је бацио бомбу у двориште Средње богословске школе "Свети Петар Дабробосански" у Велечеву код Фоче и оштетио "ауди А6" који користи митрополит дабробосански Хризостом.

У експлозији, која је одјекнула у уторак у 2.30 часова у кругу богословске школе у којој се школује и живи више стотина младих богослова, на срећу, нико није повријеђен.

За вријеме бомбашког напада, осим митрополита и ђака, у просторијама Богословије је боравио и велики број свештеника који су присуствовали дводневном семинару у овој васпитно-образовној установи.

Извор близак истрази је испричао да је бомба бачена одмах на улазу у школу.

- Зачула се само експлозија, али нико ништа није видио. На срећу, нико није повријеђен. Возило које користи митрополит је оштећено, попуцала су стакла и гуме су оштећене, али је штета мала - испричао је извор.

У Полицијској управи у Фочи рекли су да им је експлозија пријављена око пола три иза поноћи, након чега су већи број службеника и патролу упутили на мјесто експлозије.

- Ноћни чувар пријавио је да је у кругу школе активирана експлозивна направа и да је оштећено једно возило. Сакупљени су и изузети одређени трагови који ће бити предмет вјештачења с циљем проналаска извршиоца овог дјела - рекао је начелник Одјељења крим-полиције у Полицијској управи Фоча Душко Томовић.

Дежурни тужилац Окружног тужилаштва Требиње наложио је да буду предузете све мјере да се расвијетли кривично дјело изазивање опште опасности. 

Средња богословска школа "Свети Петар Дабробосански" једина је богословска школа у БиХ, а у оквиру ње налази се и дом ученика ове школе који је некада био женски затвор.

Овај напад у Митрополији дабробосанској јуче нису жељели да коментаришу. Нисмо успјели ни да ступимо у контакт са ректором Богословије, архимандритом Лазаром Лазаревићем, јер није одговарао на наше телефонске позиве. Митрополит је јуче по завршетку семинара напустио просторије Богословије. Незванично сазнајемо да ни пред свештенством није коментарисао немили догађај.

Републички секретаријат за вјере изразио је запрепаштење због овог немилог догађаја.

- Посебно нас брине чињеница да је могло доћи до трагичних посљедица овог недјела, те чињеница да је у вријеме експлозије у школи боравио и митрополит дабробосански господин Хризостом, као и велики број богослова и свештеника будући да се у Богословији одржава семинар - навели су из Секретаријата и додали да уз оштре осуде од надлежних органа очекују брзу и ефикасну истрагу, откривање починилаца и њихово брзо привођење правди.

Оскрнављен храм

Имовина Српске православне цркве све чешће је на мети вандала. Храм Светог Саве у сарајевском насељу Блажуј оскрнављен је у мају 2013. године када је непознати починилац, или више њих, полупао стакла на шест прозора и исписао непримјерене поруке.

Полупана су стакла на прозорима, а непознати вандали су на зиду храма са олтарске стране тамном бојом два пута исписали "Алах".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана