Аустријанац Лијановићима незаконито прибавио пет милиона марака

Н. Т.
Аустријанац Лијановићима незаконито прибавио пет милиона марака

Широки Бријег - Аустријанац Волфганг Пишлер, оптужен у предмету "Лијановић", ускоро ће се наћи пред судијама Кантоналног суда у Широком Бријегу како би се изјаснио о кривици за злоупотребе положаја којима је фирми "Лијановић" омогућио да незаконито стекне пет милиона марака.

Осим Пишлера на оптуженичкој клупи због злоупотребе положаја у привреди су и Драган Башкарад, директор фирме "Фармер" Јозо Слишковић и један од власника "Лијановића" Славо Иванковић Лијановић. Они су се раније изјаснили да нису криви. Оптужен је и Тони Фабрио који се још није појавио пред судом. Пишлер и Фабрио били су чланови управе компаније Хипо Алпе Адриа лизинг која је и исплатила спорни зајам. Према оптужници Тужилаштва ЗХК поменути су незаконито осигурали зајам од пет милиона марака за предузеће "Фармер" иако су знали да ће тај новац користити фирма "Лијановићи".

Наводи се да је у циљу добијања новца фирма "Фармер" са предузећем "Лијановић" закључила фиктивни купопродајни уговор о куповини некретнина у Лакташима у вриједности од пет милиона марака. Уговором је прецизирано да се то плати путем лизинга. Међутим, некретнине су већ биле  заложене и под хипотеком и то су оптужени знали, али су ипак у име предузећа "Фармер" компанији Хипо Алпе Адриа лизинг поднијели захтјев за финансирање који су одобрили Пишлер и Фабрио. Тако одобрен захтјев је прослијеђен у Надзорни одбор Хипо лизинг Клагенфурт који је одобрио исплату.  На основу тога 28. јуна лани на рачуне "Лијановића" исплаћено је пет милиона КМ које је мимо предвиђене намјене потрошио Славко Иванковић Лијановић. Из Тужилаштва ЗХК је саопштено да је малверзацијама оптужених за 4.696.949 марака оштећено привредно друштво "Хета" из Сарајева које је преузело кредите Хипо Алпе Адриа лизинга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана