Апел родитеља трагично страдалог Давида Драгичевића:Молимо грађане да не коментаришу смрт нашег сина

Небојша Томашевић
Апел родитеља трагично страдалог Давида Драгичевића:Молимо грађане да не коментаришу смрт нашег сина

Бањалука - Давор Драгичевић и Сузана Радановић, родитељи Давида Драгичевића (21) који је нестао у ноћи између 17. и 18. марта, а чије тијело је пронађено 24. марта на ушћу Црквене у ријеку Врбас у Бањалуци, огласили су се саопштењем у којем моле грађане да се клоне давања коментара путем друштвених мрежа о смрти њиховог сина.

- Поводом трагичне смрти нашег сина Давида Драгичевића, обраћамо се цјелокупној јавности Републике Српске саопштењем којим изражавамо велику захвалност свим добрим људима који су нам притекли у овим тешким тренуцима, свим пријатељима и незнанцима који су нам пружили податке поводом чињеница које су се дешавале у ноћи нестанка нашег дјетета. Захваљујемо предсједнику Републике Српске господину Милораду Додику на његовом разумијевању ситуације у којој се налазимо и брзом ангажману обдуцента др Ивице Милосављевића, преко Министарства здравља Владе Републике Српске - навели су родитељи у саопштењу.

Обавијестили су јавност да су по позиву окружног јавног тужиоца у Бањалуци 30. марта 2018. године позвани и саслушани у Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци, истичући да вјерују да ће будућим активностима органа гоњења бити расвијетљене евентуалне чињенице, које би указале на другачији исход смрти њиховог дјетета од оног какав је изнесен у званичном саопштењу МУП-а РС и чиме би биле отклоњене све њихове до сада изнесене сумње.

- Имајући у виду да ће надлежно тужилаштво, непристрасно и одговорно, предузимати све потребне активности с циљем неометаног одвијања тог процеса, молимо све грађане да се убудуће клоне изношења чињеница и давања коментара путем друштвених мрежа. Позивамо све оне који имају сазнања која могу бити од користи у расвјетљавању одређених чињеница, а спремни су о томе свједочити, транспарентно или под заштитом, да се јаве нама родитељима или надлежном тужиоцу Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци - истиче се у саопштењу.

Давидови родитељи су позивали све носиоце политичких функција да се суздрже од изношења било каквих својих виђења у погледу несреће која их је задесила, коментара који се односе на ток поступка пред МУП-ом РС, Окружним тужилаштвом Бањалука и да се ова трагедија, на било који начин, не користи у дневнополитичке сврхе.

- У бескрајној тузи, уз надљудско стрпљење и велику вјеру у сазнање истине, свима вам дубоко захваљујемо - написали су на крају Давор Драгичевић и Сузана Радановић, родитељи настрадалог Давида.

Раније изнесени резултати истраге о смрти овог студента изазвали су много контроверзи и неповјерења у породици и јавности. Полиција је тада саопштила да је Давид вјероватно пао са моста у набујалу Црквену, која га је потом однијела до Врбаса. Истрагом је утврђено да је узрок смрти утапање, да је младић имао повреде по тијелу, али је остала сумња да га је неко гурнуо или бацио у воду, што обдукцијом није могло бити утврђено. Полиција је саопштила и да је прије тога учествовао у тучи, али да то није утицало на трагедију, те да су код њега пронађене ствари украдене исте вечери из једне куће. Породица, пријатељи и сви који су познавали овог младића, али и бројни његови суграђани, посумњали су у ове резултате и затражили да случај буде разјашњен, јер вјерују да је Давид убијен и бачен у ријеку. Породица је затражила нову обдукцију и истрагу истичући да не вјерује у полицијска објашњења. Предсједник РС Милорад Додик обећао је нову обдукцију и истрагу, што је и урађено. Поновљену обдукцију урадио је специјалиста судске медицине с Војномедицинске академије у Београду (ВМА) Ивица Милосављевић.

Директор Полиције РС Дарко Ћулум рекао је јуче да никада више неће коментарисати истрагу у вези са смрћу Давида Драгичевића. Ћулум је навео да је тај предмет у Окружном јавном тужилаштву Бањалука, те да ће тужилац даље руководити истрагом.

- Тужилац ће саопштавати све што буде требало да саопшти јавности - рекао је Ћулум.

Он је рекао да се први обдукциони налаз у вези са смрћу Драгичевића доставља Окружном јавном тужилаштву.

- Нико то нама не доставља. Ја сам незванично рекао да би други обдукциони налаз требало да буде достављен породици. И он ће на крају вјероватно завршити у Тужилаштву. Тужилац води комплетну истрагу и има тим наших инспектора који раде на томе. У контакту сам са тужиоцем и рекао сам да ћу, ако треба, дати и 500 полицајаца на располагање да се овај случај до краја расвијетли - поручио је Ћулум.

Када је ријеч о кући у којој се у вечери Давидовог нестанка по тврдњама полиције догодила пљачка, Ћулум је рекао да не зна да ли је Давид познавао власнике куће.

- Власници су саслушани најмање три пута и извршено је њихово фотографисање. Немам информације да ли су у тој кући пронађени отисци Драгичевића - навео је Ћулум.

Више стотина Бањалучана данима се окупља на Тргу Крајине мирно протестујући под слоганом "Правда за Давида - Стоп некажњеним убиствима у Бањалуци". Окупљања становника, који желе да буде расвијетљено страдање овог младића, организују се у све више градова у РС, али и шире.

Страдање Драгичевића изазвало је велико узнемирење јавности, а друштвене мреже "горе" јер још до краја није разјашњено како је младић упао у ријеку. Грађани су на "Фејсбуку" основали групу "Правда за Давида" која има готово 67.000 чланова и у којој су се појавиле разне информације, али и оптужбе, те страначка препуцавања.

- Ако се група зове "Правда за Давида", нека тако и буде. Немојмо више постављати чланке и изјаве појединих индивидуа, немојмо дозволити да група изгуби смисао, немојмо дозволити да се њима даје простор и још више стаје на муку родитељима - навели су администратори групе.

Стање безбједности

Дарко Ћулум рекао је јуче у Бањалуци да је безбједност у том граду на задовољавајућем нивоу, али да ће полиција у складу са процјенама, појачати свој рад. Он је навео да је број разбојништава у Српској шест на 100.000 становника, док се у окружењу и Европи, у просјеку, догађа 40 разбојништава на 100.000 становника.

Када је ријеч о недавно испаљеном пројектилу из ручног ракетног бацача зоља на пословну зграду концерна "Аграм", Ћулум је рекао да је истрага у току и да за сада ништа не указује на то да је ријеч о терористичком акту. Он је рекао да се безбједносна ситуација не може цијенити на основу једног или два догађаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана