Antoniću godina zatvora i milionska kazna

Nevena Bunić
Antoniću godina zatvora i milionska kazna

Sarajevo - Vlasnik laktaške firme "Antonić trejd" Nebojša Antonić iz Banjaluke osuđen je u Sudu BiH na godinu zatvora zbog utaje 1,09 miliona maraka poreza.

Prema presudi njemu će biti oduzeta protivpravno stečena imovinska korist od 1,08 miliona KM, a dužan je i da plati novčanu kazna od 70.000 KM.

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH.

Antonić je proglašen krivim zato što je od januara 2008. do juna 2011. godine kao vlasnik i direktor preduzeća izbjegao plaćanje dažbina.

- Prikazivanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanja iznosa obaveza, odnosno takvim poslovanjem izbjegao je prikazivanje, obračun, prijavljivanje i plaćanje obaveza po osnovu indirektnih poreza - PDV, u ukupnom iznosu 1,09 miliona - navodi se u presudi.

On je sa ovom pravosudnom institucijom krajem prošle godine bio zaključio sporazum o priznanju krivice za utaju poreza, ali ga je, kao što je "Glas Srpske" objavio, odbio sudija Suda BiH Branko Perić.

Perić je tada rekao da sporazum ne može prihvatiti jer Pravobranilaštvo BiH treba da dostavi stav da nije nastala šteta za BiH kada je riječ o neplaćenim kamatama.

Antonić je sa više osoba uhapšen 2011. godine zbog sumnje da su godinama prije toga uvozili kafu i zatim pravili dokumentaciju da su je izvezli da bi dobijali povrat PDV-a. Izvoz je zapravo bio fiktivan, a kafa je prodavana na tržištu BiH. Ova akcija, kodnog naziva "Kafa", jedna od najvećih akcija na teritoriji BiH, izvedena je u avgustu 2011. godine.

Antonić je poznat i po tome što je bio vlasnik 55 odsto akcija u banjalučkoj Fabrici duvana, koje je prodao "Bulgartabaku" za oko 4,5 miliona KM.

Optužen trgovac

Tužilaštvo BiH podigao je optužnicu protiv Darka Borojevića (54) iz Gradiške zbog sumnje da je utajio 22.777 KM.

- Optuženi se tereti da je u aprilu 2015. godine nelegalno zaradio novac pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima u Mini-marketu "Borojević 1", čiji je bio vlasnik. Robu u zalihama je zadržao i poslije prestanaka rada prodavnice, te podnio Poreskoj upravi BiH mjesečnu PDV prijavu u kojoj nije obračunao i prikazao izlazni PDV od 22.777 KM - naveli su u Tužilaštvu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana