Андрић други пут ослобођен кривице за помагање у убиству Марка Ђерића из Требиња

Небојша Томашевић
Андрић други пут ослобођен кривице за помагање у убиству Марка Ђерића из Требиња

Бањалука - Радован Андрић из Требиња након поновљеног суђења у бањалучком Окружном суду по други пут је ослобођен оптужби да је помогао Миљану Ратковићу (31) и Даки Пикули да убију требињског кик-боксера Марка Ђерића (25).

Осим за помагање, ослобођен је и оптужби за недозвољено држање оружја и муниције.

Андрић је и раније пред истим судом у првостепеном поступку ослобођен кривице. Ту пресуду је укинуо Врховни суд Републике Српске и случај против Андрића вратио на ново суђење. За убиство Ђерића већ су правоснажно осуђени Миљан Ратковић на 20 и Дако Пикула на 15 година затвора.

Андрића, који у петак није присуствовао изрицању пресуде,  оптужница је теретила да је послије убиства сакрио пушку којом је извршен злочин, а која није пронађена. Такође му је на терет било стављено да је починиоцима злочина уступио и аутомобил те да је неовлашћено држао оружје и муницију.

Предсједник судског вијећа Весна Станковић-Ћосовић истакла је да Републичко тужилаштво ничим није доказало оптужбе за које терете Андрића.

- Вијеће је по упутама Врховног суда РС у поновљеном поступку извело доказе. Утврђено је да нема доказа да се оптужени осуди. Тужилаштво није успјело да докаже намјеру Андрића да помогне у злочину нити да је знао да ће оптужени Ратковић и Пикула починити убиство - казала је судија Весна Станковић-Ћосовић.

Марко Ђерић усмрћен је 24. маја 2015. године, а његово убиство испланирали су Ратковић и Пикула. Они су, како је наведено у потврђеној пресуди против њих, ово злодјело починили са директним умишљајем. Убиство Ђерића су договорили јер су жељели да му се освете због ранијих сукоба. Ратковић је са Рајком Бованом, којем је тужилаштво дало имунитет од кривичног гоњења у замјену за свједочење, договорио да му јави када Ђерић крене кући из ноћног клуба "Мерлот", гдје је радио. Бован је 24. маја прошле године Ратковићу послао СМС поруку "Ок и ја идем кући", а то је значило да је жртва кренула. Ратковић је након тога отишао у требињску улицу Милоша Обилића, гдје је сачекао Ђерића до 3.25 часова и усмртио га. Према њему је испалио седам хитаца од којих је један, и то у срце, био кобан.

Осуђени Дако Пикула син је судије Окружног суда у Требињу Милосава Пикуле, због чега је суђење из Требиња пребачено у Бањалуку. У вријеме убиства радио је као шеф кабинета тадашњег градоначелника Требиња Славка Вучуревића.

Реакције

Отац убијеног Марка Ђерића, Слободан Ђерић је истакао да није задовољан ослобађајућом пресудом.

- Радован Андрић успио је да изигра цијели систем. Немам другог коментара и огорчен сам -  рекао је Слободан Ђерић.

Републички тужилац Горан Гламочанин није коментарисао пресуду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана