Amnestija odvela Smiljanića na slobodu

Nebojša Tomašević
Amnestija odvela Smiljanića na slobodu

Banjaluka - Branislav Smiljanić, zvani Ćelo (38), koji je osuđen na devet godina zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM zbog iznuda i zelenaštva, amnestiran je i pušten na slobodu, saznaje “Glas Srpske”.

Rješenje o amnestiji donio je banjalučki Okružni sud na osnovu Zakona o amnestiji, koji je usvojen u junu.

- Osuđenom Smiljaniću jedinstvena kazna od devet godina smanjena je za tri godine i devet mjeseci. Na osnovu toga, njegova kazna iznosi pet godina i tri mjeseca. On je po primjeni amnestije toliko vremena već proveo u zatvoru, pa je doneseno rješenje da bude pušten na slobodu - pojasnili su u Okružnom sudu.

Nezvanično saznajemo da je Smiljanić u posljednje vrijeme imao i određenih psihičkih problema, zbog čega je jedno vrijeme proveo u Zavodu za forenzičku psihijatriju u Sokocu. Navodno je imao napade panike i često galamio u zatvorskoj ćeliji.

Smiljanić je osuđen 13. marta 2014. godine u banjalučkom Okružnom sudu na 14 godina robije i novčanu kaznu od 20.000 KM. Vrhovni sud Republike Srpske u novembru iste godine smanjio mu je tu kaznu na devet godina, a potvrdio novčanu. Tom odlukom u zatvorsku kaznu uračunato mu je vrijeme provedeno u pritvoru od 23. septembra 2012. godine. Prema navodima presude, Smiljanić je osuđen jer je od 2006. do 2012. godine počinio 15 slučajeva zelenaštva i iznude.

Dva zelenaštva i iznude počinio je s osuđenim Sandrom Kaurinom, a jedan slučaj sa Slavkom Todorovićem. U presudi se navodi da je Smiljanić osobama lošeg imovnog stanja, znajući za njihovu tešku materijalnu situaciju, pozajmljivao novac  sa kamatom od deset do 20 odsto mjesečno. Navodi se da je dužnicima, ako ne bi vraćali novac, prijetio,  šamarao ih te zvao njihove porodice i tako iznuđivao novac.

Jednom od dužnika je prijetio da će ga samljeti u mašini za mljevenje mesa, a pojedinima je govorio da će im poslati “svoje vojnike” da na silu uzmu novac. Tokom suđenja utvrđeno je da je Smiljanić imao veze u policiji i da je putem mobilnog telefona ostvario više stotina komunikacija sa brojevima telefona državnih institucija, među kojima su najbrojniji razgovori sa brojevima mobilnih telefona registrovanim na MUP RS, Specijalno tužilaštvo RS i Osnovni sud u Banjaluci.

Imovina

Nakon presude, na osnovu rješenja banjalučkog Okružnog suda, Branislavu Smiljaniću ranije je oduzeta vrijedna imovina zbog sumnje da je stečena krivičnim djelima. Odlukom suda trajno su mu oduzete dvije kuće, dva garažna mjesta i “audi A6” u martu prošle godine. Ranije mu je oduzet i stan od 76 kvadrata na banjalučkom Bulevaru Stepe Stepanovića. Tokom istrage 2012. banjalučki Osnovni sud  blokirao mu je i pravo raspolaganja sa dva stana na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića u Banjaluci od 70 i 44 kvadrata. Tada su mu privremeno oduzeti parking mjesto i “audi A4”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana