„Сова” уловила петорицу зеленаша

Горан Обрадовић
„Сова” уловила петорицу зеленаша

Бањалука - У полицијској акцији “Сова”, изведеној ујутро, ухапшено је пет особа због сумње да су се од октобра 2010. године бавили зеленаштвом, рекао је начелник Центра јавне безбједности Бањалука Младен Марић.

Према незваничним информацијама, у Бањалуци је ухапшен Синиша Милојевић звани Кобра, у Градишци Милан Вујчић Вујке и Петар Лекић, а у Приједору Борис Торбица и Игор Билбија.

Извор близак истрази појаснио је да су они важили за жестоке момке у својим градовима и да су их се многи мјештани плашили. Сви су одраније познати полицији због разних кривичних дјела, а већина их и има правоснажне пресуде.

- Они су дјеловали као група, а вођа је највјероватније био Кобра. Њих петорица су дужи период људима који су били у невољи посуђивали новац, који су они враћали уз велике камате - рекао је извор близак истрази.

Према његовим ријечима, углавном су посуђивали мање износе, од 500 до 1.000 марака, које су жртве касније враћале многоструко више.

- Понекад су посуђивали и веће износе новца. У Градишци су Вујчић и Лекић најчешће новац посуђивали особама које су коцкањем изгубиле новац - појаснио је наш извор.

Он је додао да је у Бањалуци ухапшен Кобра, који је одраније познат полицији због разних кривичних дјела.

- Полиција је јуче ујутро упала у његову кућу у бањалучком насељу Кочићев вијенац, на којој се налази велики број безбједносних камера. Кобра је власник и угоститељских објеката, а посједује аутомобиле у вриједности од неколико стотина хиљада марака - рекао је наш извор.

Према незваничним информација, сви ухапшени посједују велику имовину, за коју се сумња да је противправно стечена, па се ускоро очекује и финансијска истрага против њих.

Кобра је 2002. године у Основном суду у Бањалуци осуђен на годину затвора због пробијања полицијског кордона који је осигуравао скуп приликом полагања камена темељца за изградњу џамије Ферхадије у овом граду.

Он је и 2008. године учествовао и тучи између двије групе у бањалучком ноћном клубу “Капо”. Тада је са својим пријатељима претукао неколико момака који су, у намјери да им се освете, испуцали рафал по кући криминалистичког инспектора ЦЈБ Бањалука јер су мислили да је Милојевићева.

Остале ухапшене особе су такође раније хапшене због разних кривичних дјела, а најчешће због дроге.

Приликом хапшења Вујкета и Лекића полиција је у Градишци привела и већи број мјештана на саслушање. Јуче нисмо успјели да добијемо потврду да ли су они саслушани као жртве или њихови сарадници.

Вујке је 2008. године био ухапшен послије пуцњаве у центру Градишке када је заједно са још једном особом пријетио мјештанима, а потом бјежао од полиције.

Он је у фебруару 2006. године у Окружном суду у Бањалуци осуђен на четири године затвора због недозвољене производње и промета дроге, али је прошле године Врховни суд укинуо пресуду. Вујчић је и власник ноћног клуба “Black and white” и изнајмљених базена у Градишци.

Лекић се терети за организовање илегалног коцкања путем интернета и против њега је раније покренута финансијска истрага.

Игор Билбија је такође раније хапшен због разних кривичних дјела, а 2005. је приведен као члан велике криминалне групе у којој је био и Вујке.

Притвор

Ухапшени у полицијској акцији “Сова” су се налазили на криминалистичкој обради у полицији, послије чега су предати у надлежност Окружног тужилаштва у Бањалуци.

- Послије испитивања осумњичених и прегледом доказа тужилац ће да донесе одлуку о приједлогу притвора - рекли су у тужилаштву.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана