Akcija Registar u Sarajevu: Za nezakonitu imovinsku korist od milion KM osumnjičene 4 osobe

klix.ba
Akcija Registar u Sarajevu: Za nezakonitu imovinsku korist od milion KM osumnjičene 4 osobe

Sarajevo - Po nalogu Tužilaštva BiH u Sarajevu se od jutros provodi akcija kodnog naziva "Registar" u predmetu za zloupotrebu položaja. Aktivnosti provode policijski službenici Federalne uprave policije, a odnose se na bivše zvaničnike MUP-a FBiH i s njima povezane osobe.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici Federalne Uprave policije, od ranih jutarnjih časova provode aktivnosti na vršenju pretresa i privođenju osumnjičenih u okviru predmeta Tužilaštva BiH.


Osumnjičene osobe su pod istragom zbog sumnje u krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, odnosno da su svojim radnjama u okviru procesa javnih nabavki zloupotrijebili položaj i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 1 milion KM, soapšteno je iz FUP-a.

Aktivnosti se odnose na četiri osumnjičene osobe i jednu pravnu osobu-kompaniju, a među kojima su i bivši zvaničnici MUP-a FBiH. Federalna uprava policije je po nalogu Tužilaštva BiH provela opsežne istražne radnje i utvrdila postojanje osnova sumnje da su državljani BiH inicijala P.K. (1953.g.), D.M. (1958.g), te K.K.(1971.g), E.M.(1976.g.) i jedan strani državljanin inicijala A.R, u periodu od 2011. do 2014. godine, u okviru ogranizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usuglašenim zajedničkim djelovanjem pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000,00 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, sa unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, te su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od cca milion KM, a za koji iznos je oštećen Budžet Federacije BiH.

S tim u vezi, a u cilju pronalaska dokaza i predmeta koji se povezuju sa izvršenjem krivičnih djela "Organizovani kriminal“ iz člana 250. KZ BiH, "Pranje novca“ iz člana 209. stav 2. u vezi sa članom 124. tačka c. KZ BiH, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, "Sklapanje štetnog ugovora“ iz člana 252. KZ F BiH, "Davanje dara ili drugog oblika koristi“ iz člana 381. KZ F BiH, "Primanje dara ili drugog oblika koristi“ iz člana 380. KZ F BiH i "Krivotvorenje službene isprave“ iz člana 389. KZ F BiH, policijski službenici Federalne uprave policije trenutno realiziuju Naredbe Suda BiH za pretresanje stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na više lokacija na području Kantona Sarajevo.

Postupajući tužilac Tužitelaštva BiH u koordinaciji sa policijskim službenicima, nakon privođenja će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Po završetku radnji pretresa osumnjičena lica će biti lišena slobode, te će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije uz Izvještaj na daljnje nadležno postupanje biti predani Tužiteljstvu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana