Акција Регистар у Сарајеву: За незакониту имовинску корист од милион КМ осумњичене 4 особе

klix.ba
Акција Регистар у Сарајеву: За незакониту имовинску корист од милион КМ осумњичене 4 особе

Сарајево - По налогу Тужилаштва БиХ у Сарајеву се од јутрос проводи акција кодног назива "Регистар" у предмету за злоупотребу положаја. Активности проводе полицијски службеници Федералне управе полиције, а односе се на бивше званичнике МУП-а ФБиХ и с њима повезане особе.

По налогу тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, полицијски службеници Федералне Управе полиције, од раних јутарњих часова проводе активности на вршењу претреса и привођењу осумњичених у оквиру предмета Тужилаштва БиХ.


Осумњичене особе су под истрагом због сумње у кривична дјела злоупотребе положаја или овласти, односно да су својим радњама у оквиру процеса јавних набавки злоупотријебили положај и омогућили стицање незаконите имовинске користи у износу од око 1 милион КМ, соапштено је из ФУП-а.

Активности се односе на четири осумњичене особе и једну правну особу-компанију, а међу којима су и бивши званичници МУП-а ФБиХ. Федерална управа полиције је по налогу Тужилаштва БиХ провела опсежне истражне радње и утврдила постојање основа сумње да су држављани БиХ иницијала П.К. (1953.г.), Д.М. (1958.г), те К.К.(1971.г), Е.М.(1976.г.) и један страни држављанин иницијала А.Р, у периоду од 2011. до 2014. године, у оквиру огранизоване криминалне групе, претходно осмишљеним и усуглашеним заједничким дјеловањем приступили провођењу мјера и радњи у циљу закључења штетног уговора у вриједности од 2.155.000,00 КМ за набавку софтверске и хардверске опреме ради успоставе Јединственог система централног матичног регистра ФБиХ, са унапријед договореним добављачем и то провођењем поступка преговарања без објаве јавног позива, те су на тај начин себи прибавили противправну имовинску корист у износу од цца милион КМ, а за који износ је оштећен Буџет Федерације БиХ.

С тим у вези, а у циљу проналаска доказа и предмета који се повезују са извршењем кривичних дјела "Организовани криминал“ из члана 250. КЗ БиХ, "Прање новца“ из члана 209. став 2. у вези са чланом 124. тачка ц. КЗ БиХ, „Злоупотреба положаја или овлаштења“ из члана 383. став 3. у вези са ставом 1. КЗ Ф БиХ, "Склапање штетног уговора“ из члана 252. КЗ Ф БиХ, "Давање дара или другог облика користи“ из члана 381. КЗ Ф БиХ, "Примање дара или другог облика користи“ из члана 380. КЗ Ф БиХ и "Кривотворење службене исправе“ из члана 389. КЗ Ф БиХ, полицијски службеници Федералне управе полиције тренутно реализиују Наредбе Суда БиХ за претресање станова и других просторија које користе осумњичени на више локација на подручју Кантона Сарајево.

Поступајући тужилац Тужителаштва БиХ у координацији са полицијским службеницима, након привођења ће испитати осумњичене, након чега ће донијети одлуку о даљим активностима у предмету.

По завршетку радњи претреса осумњичена лица ће бити лишена слободе, те ће након криминалистичке обраде у службеним просторијама Федералне управе полиције уз Извјештај на даљње надлежно поступање бити предани Тужитељству БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана