19. Glasov sajam knjige: Izdavački poduhvatS pomenica Mlade Bosne 1914 - 2014

Aleksandra Madžar
19. Glasov sajam knjige: Izdavački poduhvatS pomenica Mlade Bosne 1914 - 2014

Banjaluka - Nagrada "Moštanica" za izdavački poduhvat 19. međunarodnog "Glasovog" sajma knjige dodijeljena je Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo i Srpskom kulturnom i prosvjetnom društvu "Prosvjeta" iz Pala za knjigu "Spomenica Mlade Bosne 1914 - 2014" koju je priredio Vojislav Maksimović.

Najbolje djelo savremene književnosti i ove godine nagrađeno je priznanjem "Liplje", a nagrada je otišla u ruke "Službenom glasniku" iz Beograda za "Udarac viteškom čizmom" autora Slavena Radovanovića.

Žiri ovogodišnjeg sajma odlučio je da nagrada "Gomionica" za najbolju knjigu za djecu bude dodijeljena Izdavačkoj kući "Kreativni centar" iz Beograda za djelo Simeona Marinkovića "Stilske igre".

Njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti ovjenčano je nagradom "Stuplje", koja je pripala grupi autora za knjigu "Kosovo i Metohija, vek važnih događaja".

Izdavači koji su radili na ovom projektu su: ANURS Banjaluka, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, Institut za savremenu istoriju Beograd i "Preporod" d.o.o. iz Brčkog.

Predsjednik žirija Mirko Vuković i članovi Danijel Dojčinović i Sanja Macura naglašavaju da su se trudili da odluku o nagradama donesu pravedno i ističu da je, osim nagrađenih, bilo dosta zanimljivih i kvalitetnih djela.

- Djelo ovjenčano nagradom "Moštanica" prirodno se preporučilo za priznanje, a prethodio mu je dugotrajan i pasioniran rad. Riječ je o hrestomatiji raznorodnih tekstova na 2.000 stranica. U dva toma opisan je, između ostalog, značaj djela mladobosanaca, koji predstavljaju dostojnu spomenicu - istakao je Vuković.

"Udarac viteškom čizmom" autora Slavena Radovanovića, kako je rekao, jasno je, čisto i duboko djelo.

Nagrađeni izdavači nisu mogli sakriti ponos i oduševljenje što su se riječi i misli ispisane među njihovim koricama našle na listi najboljih.

- Iskreno zahvaljujem "Glasu Srpske" na ukazanom povjerenju. Ponosni smo na nagrade i nadamo se da ćemo ih opravdati i iduće godine na 20, jubilarnom izdanju smotre pisane riječi. Čestitam na organizaciji i kvalitetnom izboru ovogodišnjih izlagača - kazao je direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Rade Ristović.

Riječi hvale nisu izostale ni za "Stilske igre" namijenjene najmlađim čitaocima. Veoma maštovito i raskošno izdanje namijenjeno je djeci uzrasta od 12 do 15 godina. Za nastanak ovog djela autor je bio inspirisan "Stilskim vježbama" Rejmona Kenoa.

Djelo "Kosovo i Metohija, vek važnih događaja" pokazalo je da je veoma važno promovisati istinu o vijeku značajnih događaja u južnoj srpskoj pokrajini.

Vrata "Glasovog" sajma, koji se ove godine održava pod motom "Knjiga je jedinstvena, prenosiva magija...", biće otvorena do ponedjeljka do 20 časova, do kada svi posjetioci mogu da kupe svoje omiljene naslove po sniženim sajamskim cijenama.

Promocija

Poslije uručenja nagrada posjetioci su imali priliku da prisustvuju promociji romana nagrađenih na ovogodišnjem konkursu za najbolji neobjavljeni roman "Zlatna sova" Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. O svojim djelima "Satovi u majčinoj sobi", "Noć na Uni" i "Mramorna svadba" govorili su Tanja Stupar-Trifunović, Ranko Risojević i Goran Šaula.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana