11. “Demofest” završen subotom kada je došao Nele

Danko Kuzmanović
11. “Demofest” završen subotom kada je došao Nele

Ni kiša, ni vjetar, a ni tlo koje se treslo pod Kastelom nisu uspjeli da ometu publiku u naumu da finalno veče učini tradicionalno najvatrenijom noći “Demofesta”.

Po otvaranju kapija u 20 časova izvjesno je bilo da će Banjalučani preplaviti tvrđavu, ali malo ko je mogao naslutiti spektakl koji će uslijediti.

I baš kao što je tradicija da finale “zapali” publiku, običaj je i da finalisti budu bolji nego ikad. Treće večeri jedanaestog “Demofesta”, na binu je stupilo 13 demo bendova, koji su svježim zvukom i smjelim nastupima zasigurno odgovorili na pitanje “šta ćemo mi u finalu?”.

Ipak, samo je jedan bend broj jedan. Odlukom stručnog žirija titula prvaka banjalučkog “Demofesta” je pripala bendu koji se u polufinale plasirao direktno kao pobjednik beogradskog “Bunt rok festivala”.

“Sergio Lounge”, alter ego beogradskog autora i muzičara Srđana Popova, prvi je u mnogo čemu na regionalnoj sceni.

Mjesto drugoplasiranog benda, takođe, putuje za Beograd, ali u ruke četvorke “Vin Triste”, čiji zvuk bi se mogao sumirati u tri slova “m” - minimalno, melanholično, melodično. Treća nagrada jedanaestog “Demofesta” je pripala sastavu “Fire in Cairo”, čiji vatreni alternativni zvuk ne stiže baš iz Kaira, no iz Zagreba.

Ali, demofestovskoj tradiciji afirmisanja “nekih novih klinaca” tu nije kraj. Jovanu Đukiću iz “Aleje velikana” je uručena nagrada “Plavi bas” za najboljeg basistu festivala, dok je Pavle Popov iz sastava “Sergio Lounge” trijumfovao kao najbolji gitarista, čineći tako pobjednički bend apsolutnim prvakom. Popovu je nagradu uručio, niko drugi do, Nikola Pejaković Kolja u vidu “Jack Daniel's” gitare. Posebna novčana nagrada je uručena i udruženju građana iz Zaječara, okupljenih pod nazivom GMO, koji je svoju svirku na “Demofestu” posvetio članu grupe koji boluje od cerebralne paralize.

Uz uručenje nagrada, koje je ispratila kiša konfeta, treće veče festivala je obilježio i nastup šabačkog “Slonza”, koji se, kao prošlogodišnji pobjednik, vratio tamo odakle je sve i počelo.

Na kraju šou je ukrao čovjek koji i u 55. godini zna kako se vlada scenom. Kiša je lila nad tvrđavom, ali malo koga je to spriječilo da iz petnih žila zapjeva sve hitove “Zabranjenog pušenja”. Bogati kulturno-umjetnički program Dr Neleta Karajlića i njegovog “Osiromašenog uranijuma” obogaćen je nastupom četiri djevojke iz publike, a kompletiran izlaskom Banjalučanina koji je i sam godinama bio jedan od članova grupe “No smoking orkestra”.

Uveliko u formi, Banjaluka je na nogama pozdravila i vanvremenski pank “Goblina”, koji su od prve numere “Deca iz komšiluka” pa sve do “Ima nas” dominirali scenom. U duhu cijele večeri i Branko Golubović Golub je poštovao svoju tradiciju te “u magnovenju” skinuo majicu i ostao ogoljen pred publikom do kraja večeri. Nastup “Goblina” je bio sve ono što se od njih i očekuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana