Žrtve mina dobile motokultivatore

Srna
Žrtve mina dobile motokultivatore

Gradiška - Predstavnici humanitarne organizacije ASB danas su u Gradišci, u okviru projekta "Socio-ekonomskog osnaživanja žrtava mina", uručili motokultivatore za tri korisnika donacije sa područja ove opštine, a predviđeno je da još 10 lica iz Gradiške dobije donaciju, u vidu raznih mašina i žive stoke.

Ukupna vrijednost predviđenih doniranih sredstava za 13 žrtava mina iznosi oko 62.000 KM, a opština Gradiška u projektu učestvuje sa 20 odsto.

Zoran Kovačević iz Žeravice i Mitra Sukara iz Rovina istakli su da će im donirani motokultivatori mnogo olakšati obradu zemlje, na kojoj uzgajaju povrće za vlastite potrebe.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je nakon nedavnog potpisivanja ugovora sa korisnicima veoma brzo pristigla prva donacija, dodajući da očekuje da će u narednih mjesec dana i ostalih 10 korisnika dobiti predviđena sredstva za roazvoj svog provatnog biznisa.

"Ovaj projekat veoma je značajan za ekonomsko osnaživanje žrtava mina i njihovu inkluziju u društvu, a 13 korisnika donacija pokazali su da uprkos inavlidnosti žele da se vlastitim radom bore egzistenciju", naglasio je Latinović.

On je naveo da opština u ovom projektu učestvuje sa 20 odsto vrijednosti donacije, te da je opštinsko Odjeljenje za razvoj pružilo stručnu pomoć aplikantima prilikom izrade biznis planova, što je rezultiralo efikasnijom realizaciom projekata.

Ištvan Kolar, predstavnik humanitarne organizacije ASB, koja realizuje Projekat "Socio-ekonomskog osnaživanja žrtava mina", naveo je da će donacije ukupne vrijednosti oko 1.200.000 evra dobiti oko 260 korisnika iz 24 opštine u BiH.

"Korisnici u ruralnim područjima pretežno su pisali zahtjeve za dodjelu motokultivatora, plastenika i stoke, dok se u urbanim sredinama pretežno traže razne mašine za zanatske radnje i kompjuterska oprema", rekao je Kolar.

On je dodao da će većina donacija biti uručena do početka naredne godine, a specifične donacije, kao što su pčele, mogu se očekivati na proljeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana