Зоранови киловати угасили бакину петролејку

Ратомир Мијановић
Зоранови киловати угасили бакину петролејку

Билећа - Када су новинари питали једног умног Херцеговца “одакле сте ви тако паметни”, а он одговорио “е да ви знате колико је још паметних Херцеговаца за овцама, по брдима”, они су се насмијали, а истина је тако близу.

И то је тако одвајкада. Ријетко ко више чува овце, али источна Херцеговина је непресушни мајдан умних и мудрих младих људи. Младих који крију неслућене могућности, а један од њих је и Билећанин Зоран Самарџић.

Док су за многе математика, физика и природне науке прави баук, Зоран, који има свега 21 годину, природно је надарен за то. Овај младић је прије двије године успио да без ичије помоћи, на ријеци Брегави у берковићком селу До направи мини-хидроцентралу, која и данас производи електричну енергију. Тако је постао најмлађи иноватор у источној Херцеговини.

Склоност ка физици и природним наукама Зоран је почео да испољава још у раном дјетињству. Како каже и прије него што је био свјестан примјењивао је неке законитости из физике, а љубав према овој науци одржао је и данас.

- Посебну пажњу ми привлаче области електричне енергије и магнетног поља - каже Зоран.

С обзиром на то да је често одлазио код баке у посјету у село До, које је до тада имало честе прекиде снабдијевања струјом, идеја за конструисање мини-хидроцентрале на ријеци Брегави јавила се спонтано.

Каже да је половином прошлог вијека његов дјед имао мини-хидроцентралу на тој ријеци, али, нажалост, од тога Зоран није затекао ни скицу. То га није обесхрабрило, па је био одлучан у намјери да своју идеју спроведе у дјело.

- Често сам боравио код баке на обали прелијепе Брегаве. Дивио се њеној љепоти, снази и енергији коју расипа зато што није усмјерена, каналисана, стављена у функцију. Струје нестаје, а Брегава енергију ваља у слаповима. Гледао сам баку како уз свјетло петролејке спрема вечеру, намирује стоку, сири сир и кува, а непресушан извор енергије тече поред куће. Знао сам да морам нешто урадити - прича Зоран.

У трећем разреду средње школе, без ичије помоћи или било какве сугестије, открио је да електромотор може производити струју кад му се доведе снага.

- Кренуо сам у припрему пројекта мини-хидроцентрале. На почетку о томе нисам ником ништа причао. Требало је то све добро осмислити, испланирати, прорачунати. А ту је била и матура и све што иде уз њу. Јурио сам одличан успјех да бих лакше наставио школовање. Упорност, визија, вјера и воља, вођени љубављу све препреке савладавају. Тако је и било. Дао сам свој мали, скромни допринос обиљежавању 160 година од рођења нашег генијалног научника Николе Тесле пуштајући у рад моју мини-централу на његов рођендан прије двије године - с осмијехом се присјећа Зоран свог иноваторског подухвата.

Студент

Зоран Самарџић је и успјешан студент Факултета за производњу и менаџмент - смјер индустријско инжењерство за енергетику у Требињу. Овај младић је успио да оствари неке техничке иновације за које је многима требала велика логистика и новац, а он је то завршио сам и наговијестио неслућене могућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана