Zora Vidović, direktor Poreske uprave RS, za Glas Srpske: Poreski dužnici neće moći osnovati firmu

Marina Čigoja
Zora Vidović, direktor Poreske uprave RS, za Glas Srpske: Poreski dužnici neće moći osnovati firmu

Vlasnici firmi koje imaju dug za porez neće ubuduće moći osnovati novo preduzeće, što bi trebalo pomoći poreznicima u borbi sa onima koji na taj način pokušavaju izigrati sistem.

Rekla je to u intervjuu za "Glas Srpske" direktor Poreske uprave RS Zora Vidović.

- Poreska uprava neće dodijeliti jedinstveni identifikacioni broj fizičkim licima koja hoće da osnuju nove poslovne subjekte, a već su osnivači firme koja ima neizmirene poreske obaveze. Ove odredbe će dati značajan doprinos smanjenju nenaplativih dugova i sprečavanju izigravanja sistema - rekla je Vidovićeva.

* GLAS: Koliko je Poreska uprava ove godine obavila kontrola i šta su one pokazale?

VIDOVIĆ: Naš cilj je objektivan odabir najrizičnijih poreskih obveznika za kontrolu, pri čemu koristimo interne i eksterne informacije. U proteklih deset mjeseci obavili smo 3.167 kontrola i u 64 odsto slučajeva, odnosno više od 2.000 utvrdili nepravilnosti koje su počinili poreski obveznici, dok su kod 1.937 obveznika utvrđene nove obaveze koje sa kamatom iznose 88 miliona KM. Postupak provjere poreskih obaveza je prevashodno usmjeren na obračun poreza na dohodak i poreza na dobit i doprinose, sa posebnim osvrtom na kontrolu transakcija između povezanih lica radi ispitivanja postojanja transfernih cijena i otkrivanja skrivenih isplata ličnih primanja. Značajna pažnja posvećena je i primjeni Zakona o fiskalnim kasama. Za deset mjeseci smo obavili 1.878 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa i zbog utvrđenih nepravilnosti donijeli 311 rješenja o zabrani rada na 15 dana, a obveznicima su izrečene kazne u iznosu 596.792 KM.

* GLAS: Koje su novine u radu Poreske uprave RS?

VIDOVIĆ: Jedna od značajnih novina koja je predviđena Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o poreskom postupku su odredbe u vezi sa registracijom poreskih obveznika, a prema kojima Poreska uprava uskraćuje izdavanje i oduzima jedinstveni identifikacioni broj. U slučajevima kada obveznici nastoje izbjeći plaćanje poreza tako što fizička lica koja su osnivači firme koja ima neizmirene poreske obaveze hoće da osnuju nove poslovne subjekte, Poreska uprava im neće dodijeliti jedinstveni identifikacioni broj, a bez njega ne mogu da se pojave u platnom prometu. Smatramo da će ove odredbe dati značajan doprinos smanjenju nenaplativih dugova i sprečavanju izigravanja sistema. Takođe, značajne su odredbe u vezi sa registracijom radnika od strane poslodavca u Jedinstveni sistem za registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa. Novim odredbama je predviđena obavezna registracija radnika prije stupanja na rad, te mjera zabrane obavljanja djelatnosti za one koji budu kršili ovu zakonsku odredbu. Te mjere bi trebalo da daju značajan doprinos u suzbijanju rada na crno.

* GLAS: Koliki je dug prema Poreskoj upravi i je li povećan u odnosu na prošlu godinu?

VIDOVIĆ: Ukupan dug za poreze i doprinose na kraju oktobra iznosio je 1,529 milijardi KM. Od toga preduzeća u stečaju, nesolventni i obveznici u likvidaciji duguju 429,73 miliona KM. Reprogramirano je 333,41 milion KM duga, dok je preostali dug u postupku redovne ili prinudne naplate. Evidentna je loša struktura duga u kojoj glavninu čini dug obveznika koji su u stečaju, likvidaciji ili nesolventni i kod kojih je procenat naplate do deset odsto, te stari dug poreskih obveznika koji su odavno prestali sa radom i kod kojih ne postoji niti imovina niti druga sredstva iz kojih bi on eventualno mogao biti naplaćen. Takođe, veliki problem u naplati imamo kod starih dugovanja za akcize i porez na promet i sa dugovanjima zdravstvenih ustanova, koja premašuju 179 miliona KM.

* GLAS: Koliko trenutno vodite postupaka prinudne naplate?

VIDOVIĆ: Trenutno vodimo 160.990 postupaka prinudne naplate zbog naplate duga u iznosu od 296,08 miliona KM. U prvih deset mjeseci ove godine u postupcima prinudne naplate naplatili smo 42,63 miliona KM. S obzirom na strukturu duga i na činjenicu da je gotovo polovina nastala u ranijem periodu, te da se dugovanja uglavnom odnose na obaveze poreskih obveznika koje je Poreska uprava preuzela od svojih pravnih prethodnika - Finansijske policije i Uprave javnih prihoda, stepen naplate duga u postupku prinudne naplate je zadovoljavajući.

* GLAS: Koji se način prinudne naplate pokazao kao najefikasniji u praksi?

VIDOVIĆ: To su blokada žiro-računa i naplata iz ličnih primanja dužnika. Prinudnu naplatu sprovodimo, između ostalog, i na svim pokretnim stvarima dužnika, njihovom prodajom, odnosno prenosom na RS, kao i na nepokretnostima uknjižbom hipoteke i prodajom te imovine.

* GLAS: Kolike je obaveze Poreska uprava obezbijedila hipotekom?

VIDOVIĆ: Hipotekama smo obezbijedili 254,38 miliona KM potraživanja, a imamo upisanih 1.316 hipoteka. Do kraja oktobra pokrenuli smo 409 izvršnih postupaka na nepokretnoj imovini poreskih obveznika pred nadležnim sudovima zbog duga od 71,06 miliona KM. Izvršni postupak pred nadležnim sudovima dosta dugo traje, tako da su i efekti naplate iz nepokretnosti dosta loši.

Prihodi

* GLAS: Koliko je Poreska uprava ove godine prikupila prihoda i da li ste zadovoljni naplatom?

VIDOVIĆ: U prvih deset mjeseci naplatili smo 1,829 milijardi KM, što je za 80 miliona više nego u istom periodu lani. Dinamika naplate je zadovoljavajuća i rezultat je preduzetih aktivnosti Poreske uprave usmjerenih, prije svega, na terenske kontrole i redovnu naplatu i kontrolu izdavanja fiskalnih računa. Posebno smo zadovoljni rezultatima naplate poreza na dobit i na nepokretnosti i koncesionih naknada. Posebnu pažnju posvećujemo i naplati doprinosa, od kojih smo u proteklih deset mjeseci naplatili 1,169 milijardi KM. Poreska uprava maksimalno angažuje sve svoje resurse, ali smatramo da bez povećanja zaposlenosti naplata doprinosa ne može značajnije biti povećana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana