Znanje bruse u savremenim laboratorijama

Jasna Dragojević
Znanje bruse u savremenim laboratorijama

Banjaluka - Kako bi kadrovi koje školuju poslije studija bili što bolje osposobljeni za rad, fakulteti u RS sve veću pažnju posvećuju praksi, a u prilog tome govori i mnogo bolja opremljenost laboratorija i kabineta nego što je to bilo ranije.

Mašinski fakultet u Banjaluci jedna je od najbolje opremljenih visokoškolskih ustanova kada se radi o kabinetima praktične nastave.

- Za vježbe imamo 14 laboratorija sa opremom vrijednom više od pet miliona maraka. Naši studenti imaju priliku da poslije teorijskog, stiču i veoma kvalitetna praktična znanja s obzirom na to da smo jedan od najbolje opremljenih fakulteta ne samo u BiH, već i šire - rekao je dekan  Mašinskog fakulteta Darko Knežević dodajući da je veliki i stepen iskorišćenosti opreme.

Knežević kaže da su putem raznih projekata za tri godine uspjeli da obezbijede vrijednu opremu.

Student završne godine Mašinskog fakulteta na proizvodnom smjeru Jovan Gvozdenović kaže da zahvaljujući kvalitetnom radu u laboratorijama imaju mogućnost da skoro 95 odsto teorije sprovedu u praksi.

- Nova oprema omogućava da radimo kao da smo u industriji. Ovo je široka oblast od alata, proizvodnje, organizacije i bez većih poteškoća bih se snašao na radnom mjestu - kaže Gvozdenović.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) u Banjaluci kažu da im je kod izvođenja prakse najveći problem nedostatak prostora.

- Treba nam više laboratorija, a čak imamo i donatore koji bi nam ustupili laboratorijski materijal. Kada bismo imali više prostora, formirali bismo manje grupe za vježbe i kvalitetnije bismo radili - rekao je dekan PMF-a Goran Trbić.

Opremljenost tehničkih fakulteta na zavidnom je nivou i na drugim fakultetima u Srpskoj koji imaju poluindustrijske laboratorije.

- Privodimo kraju laboratoriju na Saobraćajnom fakultetu u Doboju za šta je utrošeno oko dva miliona KM. Oprema je instalirana i izvodi se obuka za predavače - rekao je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić.

Dodaje da će u skorije vrijeme u Doboju opremiti još jednu laboratoriju, te da studenti imaju priliku i za istraživanja.

Grujić ističe da se za praktičnu nastavu, osim opreme, dosta sredstava izdvaja za potrošni materijal poput hemikalija, stakla i slično, te da jedna vježba po studentu košta od 50 do 100 KM.

Budući inženjeri elektrotehnike u Istočnom Sarajevu znanje stiču u šest modernih laboratorija.

- Kada smo dobili opremu prije nekoliko godina, procijenjeno je da vrijedi oko dva miliona evra. Studenti imaju mnogo vježbi, a zadovoljni smo stanjem iako uvijek može više - rekao je dekan Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu Zoran Ljuboje.

Obuka

Mašinski fakultet u Banjaluci, osim što je baza za praktična znanja svojih studenata, izvodi obuku i u  hidraulici za inženjere iz Srbije koji rade u privatnom sektoru. Pored toga, sada sprovode projekat u okviru kojeg će opremiti tri srednje tehničke škole i to u Banjaluci, Gradišci i Tesliću kako bi budući maturanti brže pronašli zaposlenje ili se dodatno usavršili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana