Злочине над Србима и Јеврејима у Јадовну уврстити у уџбенике историје

Срна
Злочине над Србима и Јеврејима у Јадовну уврстити у уџбенике историје

Градишка - Циљ изложбе "Моје Јадовно" у знак сјећања српске и јеврејске жртве пале у комплексу усташких логора Госпић-Јадовно-Паг 1941. године јесте да се објелодани истина о страдању више од 38.000 Срба за свега 132 дана, да се овај злочин не заборави и да буде уврштен у уџбенике историје, рекао је вечерас у Градишци један од аутора изложбе Душан Басташић.

У Градишци је вечерас отворена изложба "Моје Јадовно", коју су, осим Басташића, приредили Драгослав Илић и Предраг Лозо.


Басташић, који је отворио изложбу заједно са историчарем Бојаном Вујичићем и директором Културног центра Градишка Жељком Благојевићем, рекао је да изложба "Моје Јадовно" свједочи о првом ликвидационом центру Госпић-Јадовно-Паг у тадашњој Независној Држави Хрватској.

Он је навео да су у логоре Госпић-Јадовно-Паг довођене жртве, углавном Срби, са подручја Хрватске, БиХ и Срема.

"На овом подручју нисмо изгубили само национални корпус од 38.000 Срба, јер су све ове жртве биле у пуном репродуктивном добу. Многи од њих би још рађали и стварали породице, тако да је много већи број оних за које је закинут наш национални корпус", нагласио је Басташић и додао да су и потомци жртава жртаве јер су одрастали без родитеља, стричева, ујака, бака и дједова.

Прем његовим ријечим, највећи број жртава убијен је у крашким јамама, а око 8.000 их је убијено на камењеру и акваторијуму острва Паг.

Басташић је истакао да је Удружење "Јадовно 1941" два пута на Пагу обнављало спомен-обиљежје, али да је оно оба пута срушено, тако да туристи који дођу на Паг не знају шта се тамо дешавало.

Он је додао да је не стратиштима код крашких јама Удружење поставило и четири велика крста од три и по метара и да њих нико није срушио.

Историчар из Градишке Бојан Вујичић навео је да су, осим Басташића, ову изложбу припремали тадашњи студенти, а данас дипломирани историчари Драгослав Илић и Предраг Лозо, истичући да су аутори уложили велики труд и обрадили много архивских докумената и фотографија које до тада нису нигдје објављене.

Вујичић је нагласио да се у историју увијек мијеша политика и да је након 1945. године циљ "братства и јединства" кочио да се открију ове масовне гробнице и да се о њима пише.

Изложба "Моје јадовно", која је пројекат Културног центра из Новог Сада и Удружења "Јадовно 1941" из Бањалуке, биће отворена за посјетиоце Културног центра у Градишци у наредних 10 дана.

Након премијере у Новом Саду, изложба је постављена у Руском дому у Београду, у Апатину, Великом Градишту, Великој Плани, Бањалуци, Требињу, Дервенти, Источном Сарајеву, Бијељини, Приједору, Козарској Дубици и у још неколико градова Републике Српске и Србије.

У иностранству, изложба је постављена у Њујорку, Филаделфији, Лондону, Лестеру, Кишињеву, Ослу и Берлину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана