Zločin nad Srbima bez optužnice četvrt vijeka

K. Ć.
Zločin nad Srbima bez optužnice četvrt vijeka

Bratunac - Prisluživanjem svijeća za pokoj duša nastradalih i polaganjem cvijeća uz centralni spomen-krst na gradskom groblju u Bratincu juče je obilježeno 26 godina od stradanja 14 srpskih civila u bratunačkom selu Zagoni.

Njih su 5. jula 1992. ubili pripadnici muslimanskih oružanih snaga iz Srebrenice.

- Kada je počeo napad na selo većina mještana nalazila se na njivama. Ljudi su bježali prema Bratuncu, ali su mnoge sustigli i ubili. Sakrila sam se u jedan žbun do kojeg su dopirali užasni jauci Srba i pokliči naših komšija muslimana koji su govorili: “Hvatajte žive i vodite u Blječevu” - rekla je Božana Gvozdenović, koja je, tek kada se izvukla iz pakla, saznala da je njena kćerka Rada ubijena nedaleko od sela. Rat nije preživio ni njen suprug Radoje, koji je ubijen 1995. godine.

Preživjeli ističu da pravosuđe BiH ne obraća pažnju i ne procesuira počinioce zločina nad Srbima. Na nepravdu prema srpskim žrtvama ukazao je i predsjednik Skupštine Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Ivan Petrović, koji je rekao da se predmet u vezi sa zločinom u Zagonima 10 godina nalazi u Tužilaštvu BiH i da je krajem 2015. istekao rok za donošenje sudske odluke. Na isti dan 1992. godine napadnuto je i srebreničko selo Krnjići, gdje su ubijena 24 srpska civila i vojnika. Pomen stradalim služen je kod spomen-ploče u porti crkve Svetog proroka Ilije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana