Злочин над Србима без оптужнице четврт вијека

К. Ћ.
Злочин над Србима без оптужнице четврт вијека

Братунац - Прислуживањем свијећа за покој душа настрадалих и полагањем цвијећа уз централни спомен-крст на градском гробљу у Братинцу јуче је обиљежено 26 година од страдања 14 српских цивила у братуначком селу Загони.

Њих су 5. јула 1992. убили припадници муслиманских оружаних снага из Сребренице.

- Када је почео напад на село већина мјештана налазила се на њивама. Људи су бјежали према Братунцу, али су многе сустигли и убили. Сакрила сам се у један жбун до којег су допирали ужасни јауци Срба и покличи наших комшија муслимана који су говорили: “Хватајте живе и водите у Бљечеву” - рекла је Божана Гвозденовић, која је, тек када се извукла из пакла, сазнала да је њена кћерка Рада убијена недалеко од села. Рат није преживио ни њен супруг Радоје, који је убијен 1995. године.

Преживјели истичу да правосуђе БиХ не обраћа пажњу и не процесуира починиоце злочина над Србима. На неправду према српским жртвама указао је и предсједник Скупштине Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Иван Петровић, који је рекао да се предмет у вези са злочином у Загонима 10 година налази у Тужилаштву БиХ и да је крајем 2015. истекао рок за доношење судске одлуке. На исти дан 1992. године нападнуто је и сребреничко село Крњићи, гдје су убијена 24 српска цивила и војника. Помен страдалим служен је код спомен-плоче у порти цркве Светог пророка Илије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана